Bogdan Chitic

Condiţiile meteorologice nefavorabile din această perioadă au dat peste cap calendarul mai multor competiţii sportive, atât din ţara noastră, cât şi din străinătate. Meciuri de fotbal, baschet, handbal, sau chiar etape întregi şi turnee centralizate în competiţiile destinate juniorilor au fost amânate sau, după caz, reprogramate pentru finalul acestei luni, multe dinte ele pe ultima sută de metri.
Este şi cazul partidei pe care baschetbaliştii de la CSM Ploieşti ar fi trebuit să o dispute mâine, la Sala Sporturilor „Oiimpia”, împotriva formaţiei CSM Sighetu Marmaţiei, în etapa a VII-a, ultima a turului, din faza semifinală a Ligii 1. Decizia a fost luată ieri după-amiază, în urma unei solicitări trimise de oficialii grupării maramureşene omologilor ploieşteni, Federaţia Română de Baschet dându-şi, ulterior, consinţământul în acest sens. La mijlocul săptămânii, o altă întâlnire din cadrul faze semifinale, cea dintre CSO Voluntari şi CS Cuza Sport Brăila, a fost anulată din aceleaşi motive, condiţiile meteorologice existente şi precipitaţiile sub formă de ninsoare căzute în ultimele zile făcând imposibilă deplasarea delegaţiilor oaspete.

Au încercat să vină cu trenul

Cum distanţa între Sighetu Marmaţiei şi Ploieşti este de peste 500 de kilometri, iar deplasarea baschetbaliştilor maramureşeni cu autocarul a „picat” din start, din cauza mai multor drumuri naţionale ce rămân închise în aceste zile, oficialii grupării din nordul ţării au luat în calcul posibilitatea călătoriei cu trenul. Din păcate, însă, şi această variantă a căzut după doar câteva ore, asta din cauza faptului că unele legături CFR funcţionează cu greutate având în vedere stratul gros de zăpadă, iar altele au fost anulate, în vecinătatea graniţei cu Ucraina.
Astfel, dată fiind amânarea de ultim moment a partidei de mâine, următorul joc pentru Burlacu şi compania va avea loc abia peste două săptămâni, pe teren propriu, cu ABC Athletic Constanţa.

Situaţie sportivă pusă sub semnul întrebării

Deşi au pornit cu dreptul în faza semifinală a Ligii 1, având două victorii după primele trei etape şi ocupând un loc pe podium, maramureşenii au pierdut din viteză în ultimele două runde care au consemnat tot atâtea înfrângeri. Eşecul usturător, scor 57-102, din urmă cu o săptămână, de pe teren propriu, cu Ştiinţa Bucureşti, a declanşat un prim semnal de alarmă cu privire la posibilitatea menţinerii între primele patru formaţii şi, implicit, a calificării la turneul de promovare, iar plecarea celui mai bun marcator, americanul Will Wise (24.5 puncte, 7.5 recuperări), survenită în această săptămână, a adâncit şi mai mult criza formaţiei pregătite de Emil Kostzelnik şi Alin Pop. Cu un singur baschetbalist străin rămas în lot, şi acela tot de peste Ocean – conducătorul de joc Steve Rosemond, CSM Sighetu Marmaţiei pare ieşită prematur din calculele pentru un loc în Top 4, iar deplasările lungi şi costisitoare – maramureşenii având de străbătut cele mai mari distanţe, în faza semifinală – pot periclita viitorul apropiat al acestora pe scena Ligii 1.