Ploieştiul este considerat „satelit” al Bucureştiului
N. Dumitrescu
Cu cele peste 38.000 de firme active, existenţa a 11 parcuri industriale, dar mai ales tradiţia „judeţului aurului negru”, Prahova rămâne, în continuare, propice dezvoltării afacerilor, inclusiv pentru investitorii străini. Acesta a fost unul dintre mesajele transmise, ieri, de către Aurelian Gogulescu – preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, în cadrul conferinţei cu tema „Perspective, oportunităţi şi provocări pentru investiţii”.
Evenimentul de la Ploieşti, organizat în colaborare cu Camera de Comerț Belgia – România și Camera de Comerț Marea Britanie – România, s-a bucurat de o largă audienţă, în contextul în care au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului de afaceri local, dar şi cu capital străin, care şi-au prezentat afacerile din Prahova, considerate „exemplu de bună-practică”. Iar faptul că există un interes pentru dezvoltarea afacerilor străine în judeţ a fost confirmat şi prin prezenţa la această conferinţă a ambasadorului Belgiei în România. Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii s-a apreciat că, plecând de la faptul că Bucureştiul s-a transformat într-un oraş de consum, Ploieştiul şi Piteştiul au devenit „sateliţi” ai Capitalei.
La doar o săptămână după ce ambasadorul Germaniei în România a venit la Ploiești ca să discute cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, dar şi cu cei ai mediului de afaceri prahovean, la finalul vizitei acesta anunţând că pe lângă funcţia de ambasador al ţării sale îşi va asuma şi un alt rol, de ambasador al Prahovei în Germania, un alt oficial străin l-a urmat la Ploieşti. A fost vorba despre Thomas Baekelandt – ambasadorul Regatului Belgiei în România, care ieri a fost invitatul special al conferinţei organizată la Ploieşti de către Camera de Comerț și Industrie Prahova în colaborare cu Camera de Comerț Belgia – România și Camera de Comerț Marea Britanie – România. Conferinţa cu tema „Perspective, oportunităţi şi provocări pentru investiţii”, organizată la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, a fost destinată companiilor și investitorilor din domeniul construcțiilor, al afacerilor imobiliare și sectoarelor conexe – parcuri industriale, servicii logistice, dezvoltare imobiliară, al construcțiilor în domeniul petrolier, al turismului etc.
După cum a ţinut să declare preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, ideea organizării acestui eveniment a plecat, în urmă cu ceva luni, după o întrevedere a acestuia cu conducerile Camerei de Comerț Belgia – România și a Camerei de Comerț Marea Britanie – România, în intenția prezentării unora dintre cele mai importante investiţii din judeţ. „Scopul acestei conferinţe este, de fapt, prezentarea unor modele de afaceri din Prahova, unor investiţii cu care judeţul se mândreşte şi care, de departe, pot fi considerate exemple de bună-practică şi pentru alţi investitori care au luat în calcul dezvoltarea afacerilor lor în România. Semnalul pe care îl dăm este că Prahova rămâne un judeţ propice dezvoltării afacerilor. Prahova este un judeţ dinamic, puternic, în condiţiile în care se află pe locul patru, la nivel naţional, în ceea ce priveşte PIB-ul. Sunt destui investitori străini care şi-au dezvoltat, cu succes, afacerile în Prahova. De departe, însă, unul dintre punctele de atracţie ale judeţului îl reprezintă parcurile industriale. Sunt 11 parcuri industriale, din care cinci sunt cu capital privat”, a declarat Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.
Şi pentru că tema conferinţei a fost axată pe perspective, oportunităţi şi provocări în ceea ce priveşte investiţiile, în cadrul întâlnirii s-a menţionat, printre altele, că judeţul Prahova mai poate transmite şi un alt mesaj important, în contextul în care, având în vedere faptul că Bucureştiul s-a transformat într-un oraş de consum, zona de producţie s-a extins către două municipii – Ploieşti şi Piteşti, care sunt considerate, în acest sens, „sateliţi” ai Capitalei. „În ceea ce priveşte piaţa industrială, trebuie avut în vedere faptul că principalii factori care atrag sunt infrastructura şi forţa de muncă. La nivel de ţară lucrurile se mişcă însă, iar ceea ce se desprinde acum este faptul că Bucureştiul a devenit un oraş de consum, iar zona de producţie s-a dus către Ploieşti şi Piteşti. În zona Ploieştiului există destule spaţii de depozitare, iar acesta este un semnal că Prahova este o zonă importantă pentru producţie. Pe de altă parte, deşi judeţul are o tradiţie în zona petrolieră, a devenit o zonă atractivă şi pentru automotive, fiind în competiţie, în acest caz, cu Piteştiul. Nu în ultimul rând, judeţul Prahova este atractiv pentru dezvoltatorii privaţi, având în vedere existenţa parcurilor industriale”, s-a menţionat, ieri, în cadrul dezbaterilor conferinţei.