Weekendul trecut a adus noi lovituri pentru “unitatea de elită” a Direcției Naționale Anticorupție. Posturile de televiziune naționale au prezentat alte informații legate de mesajele scrise schimbate între procurorul Mircea Negulescu și unul dintre martorii/inculpații din dosarul în care Mircea și Vlad Cosma au fost trimiși în judecată pentru presupuse fapte de luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.
Antena 3 și România TV au arătat print-screen-uri de pe conversații pe whatsapp între Mircea Negulescu și Răzvan Alexe, în care acestuia din urmă i se cere să dea o declarație falsă în fața instanței care a judecat dosarul lui Vlad și Mircea Cosma, pe fond, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Din mesajele prezentate reiese că lui Alexe i se cerea, în luna noiembrie 2014, să depună mărturie – în ciuda opoziției acestuia – împotriva lui Cosma:
“Negulescu: Ce faci?
Răzvan Alexe: La birou.
Negulescu: Sunt cu Lucică, zice că ai mâine termen la ICCJ
R.A.: Poimâine pe 12
Negulescu: Miercuri
R.A.: Da
Negulescu: Zice Lucică să zici că banii ia (sic!) luat Cosma. Ai înteles da?
R.A.: NU am cum să mint în halul asta
Negulescu: ba da
R.A.: NU sunt credibil. O să-mi scoată recunoaşterea
Negulescu: Tu faci cum zice lucică dacă vrei să fie bine. Dacă nu, o sa te ardă.
Mircea Negulescu a avut atacuri şi la adresa lui Victor Ponta şi a lui Liviu Dragnea.
Razvan Alexe: Dacă iese PSD-ul si vine Ponta la putere..
Negulescu: Mie poate să-şi s..ă p..a.
R.A.: Atunci să te ții
Negulescu: Dacă îi dau eu voie
R.A.: O sa o încerce cu tine
Negulescu: (râde) Aşa
R.A.: El este cu un picior în groapă
Negulescu: Aştept”.
La apariția acestor mesaje, Vlad Cosma a declarat, într-o intervenție telefonică la România TV: „Constat cum procurorul Negulescu îl învaţă pe Alexe să vină să mintă la ÎCCJ, când trebuia să dea o declaraţie fără voia lui, dar împotriva noastră. Restul de mesaje se referă la alți oameni politici care îl deranjau pe Portocală. Vedem mesaje în care îl înjură pe Dragnea, asta completează dezvăluirile mele despre modul în care acești procurori alegeau ținte politice”.
La termenul din data de 12 noiembrie 2014, instanța de fond de la Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar faţă de Răzvan Alexe, care a fost nu numai martor în dosarul respectiv, ci și inculpat în sarcina căruia procurorii DNA Ploiești au reţinut săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită.
Magistraţii Tribunalului Prahova cer documente de la „unitatea de elită” referitoare la „martorii ameninţaţi”
Dosarul în care foști șefi din Poliția Prahova au fost trimiși în judecată de aceiași procurori de la DNA Ploiești, la sfârșitul anului 2016, se află în cameră preliminară la Tribunalul Prahova.
La termenul de săptămâna trecută, în cameră preliminară, Tribunalul Prahova a admis cererile formulate de inculpații din dosar, prin care s-au solicitat documente de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești.
În încheierea din 13 martie 2018, se precizează: „Admite cererea formulată de inculpatul SAGHEL MIHAIL EMANUEL, prin apărător ales și dispune emiterea unei adrese către DNA – ST Ploiești prin care să precizeze ce documente au fost întocmite (care sunt documentele la care se face referire în memoriu) şi să comunice regimul juridic al documentelor întocmite cu ocazia punerii în executare a autorizării provizorie a măsurii de supraveghere tehnică prin supraveghe video, audio sau prin fotografiere a conversaţiilor purtate în mediul ambiental de către (…) cu SAGHEL MIHAIL EMANUEL sau de fiecare dintre aceştia cu orice alte persoane care pot avea legătură cu cauza şi totodată să se comunice clasa de secretizare a documentelor respective şi, dacă este cazul, nivelul de secretizare. Admite în parte cererea de probe formulată de inculpatul RĂDULESCU IONUŢ ADRIAN, prin apărător ales și încuviinţează audierea martorilor (…) şi (…) numai sub aspectul respectării principiului loialităţii administrării probelor (conform art. 101 alin. 1 C.pr.pen.), respectiv dacă asupra lor au fost întrebuinţate violenţe, ameninţări ori alte mijloace de contrângere, precum şi promisiuni sau îndemnuri în scopul de a se obţine declaraţiile date în dosar. Admite în parte cererile inculpaţilor RĂDULESCU IONUŢ ADRIAN şi ISPAS CONSTANTIN prin apărători aleşi şi dispune emiterea unei adrese către DNA – ST Ploiești prin care să comunice dacă se menţin condiţiile care au determinat luarea măsurilor de protecţie, în conformitate cu prevederile art. 126 alin. 5 C.pr.pen. a martorilor amenințați din prezenta cauză şi încuviinţează audierea martorilor ameninţaţi (…), numai sub aspectul respectării principiului loialităţii administrării probelor (conform art. 101 alin. 1 C.pr.pen.), respectiv dacă asupra lor au fost întrebuinţate violenţe, ameninţări ori alte mijloace de contrângere, precum şi promisiuni sau îndemnuri în scopul de a se obţine declaraţiile date în dosar (în cazul în care se menţin condiţiile care au determinat luarea măsurilor de protecţie). Emiterea unei adrese la DNA ST Ploieşti în vederea prezentării martorilor ameninţaţi (…), în vederea audierii de către judecătorul de cameră preliminară”.