Prahova poate fi ţinta unor atacuri teroriste
Florin Tănăsescu
Se pot întâmpla ziua sau noaptea. Dimineaţa sau seară. Au avut loc în Europa, se pot întâmpla şi în România, care, până acum a fost ferită de astfel de evenimente: atacurile teroriste. Asta şi datorită structurilor pe care, nu de puţine ori, noi, civilii, le înjurăm: SRI, Jandarmerie, Poliţie… Da, s-a întâmplat pe Continent, deci e bine să previi ca astfel de orori să nu se întâmple şi pe la noi. Chiar şi în Prahova.
Da, ei, teroriştii, au un principiu – dacă se poate vorbi despre aşa ceva în acest caz: „Mușcă şi fugi”. Sunt laşi sau curajoşi ? Prima variantă este cea mai plauzibilă, câtă vreme, nu de puţine ori, iau ca scut oameni nevinovaţi, din rândul civililor, pentru a-şi atinge obiectivele. Pentru a semăna panica. Şi da, Prahova poate prezenta „interes” pentru descreieraţii fără mamă, fără tata. Da, Prahova ar putea fi ținta unor astfel de atacuri. Altfel, nu ar fi fost organizate, din anul 2015 şi până în prezent, şapte exerciţii antitero în diverse locaţii – rafinării, instituţii (Curtea de Apel Ploieşti), primării (Sinaia), conducte de petrol etc.
– Ce-i cu atât poliţie şi jandarmerie adunate aici, în fața Palatului Culturii?, se întrebau, la sfârşitul săptămânii trecute, trecătorii aflaţi cu gândul la un weeekend liniştit.
– Nimic important, circulaţi vă rugăm !, răspundeau jandarmii prezenți în centrul Ploieștiului cu dube. Şi nu numai…
Iar dacă exista o raţiune în acel început de demonstraţie de prevenţie – vor urma şi altele, mai dure – aceasta consta în faptul că da, este bine să fii vizibil, să arăţi monştrilor cu chip de om că nu dormi în post şi răspunzi „Prezent!” nu doar la apelul de dimineaţă. A fost, la sfârşitul săptămânii trecute, o primă misiune – de recunoaştere – care face parte dintr-un mai amplu exerciţiu care se va desfăşura la sfârşitul acestei luni, timp de trei zile, în Pasajul subteran de la Palatul Culturii, la Curtea de Apel Ploieşti şi pe DN 1, în incinta fostei Tabere de elevi.
Ni se pare nouă sau printre cei aflaţi acolo recunoaştem şi un pirotehnist care, la exerciţiile antitero la care am fost martori, pentru a ne minuna de grozăvia exploziei unei bombe artizanale, îmbraca un costum de oţel ce cântăreşte câteva zeci de kilograme, de ne treceau pe noi transpiraţiile, darămite pe el, se apropia de pachetul suspect şi îl detona?! Şi vedeam artificii de credeam că-i Revelionul, chit că acest lucru se întâmpla în plină vară. Poate a fost doar o părere, poate nu…
Este exagerată vigilența unui tânăr jandarm care ne întreabă de sănătate, chestionându-ne de ce facem fotografii ? Atunci, pe loc, ne-am enervat. Acum, gândind la rece, dacă am avea pile la colonelul Liviu Coman, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Prahova – instituţia organizatoare a celor trei exerciţii antitero, i-am sugera să-l avanseze. Fiindcă un plus de vigilenţă nu strică niciodată, nu?
Maiorul Adelin Gurgui (în foto), reprezentant din cadrul Jandarmeriei prahovene, ne confirmă faptul că pe parcursul a trei zile – 27, 28 şi 29 martie a.c. – în cele trei locaţii amintite mai sus vor avea loc exerciţii combinate de intervenţie pe linia combaterii actelor de terorism. Întrebăm de ce aceste obiective. „Fiindcă se află în raza de competență a noastră, a jandarmeriei”, vine răspunsul.
Şi să te ferească, totuși, Cel de Sus să încapi pe mâna lor, a mascaţilor, care aşa cum de altfel este bine în astfel de situaţii, nu umblă cu mănuşi. Nu de alta, dar imperativ, oamenii legii ordonă: „Ieşiţi din clădire ! Culcat ! Mâinile la spate !”. Este, dacă vreţi, ceva de genul „Cine mişcă nu mai mişcă, cine mişcă este mort”, cum se spunea, pe vremuri, în armată. Nu de alta, dar nu poţi să muşti şi să fugi fără să fii „anihilat”, cum este termenul de specialitate în branşa actualelor structuri antitero. Iar dacă mişti, glonţul de pe ţeava armamentului din dotare îţi găureşte ţie, ca terorist, scăfârlia. Iar cei care îşi bagă minţile în cap într-al doisprezecelea ceas şi ascultă ordinele sunt ridicaţi şi urcaţi în dubă. Restul nu mai interesează…
Dar, cum nimic din ceea ce pare nu este adevărat, faptul că SRI este coordonatorul operațiunilor ne duce cu gândul mult mai departe. Poate mult prea departe. De-aia nu am întrebat şi dacă sunt lunetişti pe vreunul dintre blocurile din apropiere. Ni se confirmă, însă, de către interlocutorul nostru, că sunt şi reprezentanţi ai SRI. Şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ” Şerban Cantacuzino” Prahova. Şi ai Poliţiei. Şi ai STS-ului. În plus, exerciţiul combinat cu forțe în teren intitulat „OLEUM 18”, al optulea de acest gen din ultimii trei ani, face parte – după cum se precizează într-un comunicat de presă al IJJ Prahova, „dintr-o serie de exerciții integrate organizate de Jandarmeria Română. La acest eveniment participă reprezentanți ai Direcţiei Generale Management Operaţional a MAI, ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, precum şi efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti. De asemenea, vor fi prezenţi și specialiști din cadrul instituțiilor partenere cu atribuții în domeniul ordinii publice a prevenirii și combaterii terorismului. Adică, în afară de SRI, IPJ Prahova, ISU „Şerban Cantacuzino” şi Serviciul Județean de Protecție Internă Prahova, și alţi parteneri ai jandarmeriei prahovene”.
Fireşte, scopul sus-amintitelor exerciții este acela de antrenare a componentelor Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului pentru gestionarea în comun a provocărilor determinate de intervenţia antiteroristă la obiective din competenţa Jandarmeriei Române, de perfecționare și testare a efectivelor de jandarmi. Se urmărește evaluarea modului de desfăşurare a tuturor activităţilor cuprinse în scenarii, din punct de vedere al organizării acestora, al etapelor parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare şi coordonarea forţelor din teren, până la modul efectiv de acţiune al forţelor de ordine participante, într-o situație cât mai aproape de realitate.