Florin Tanasescu

O divă arogantă și-n felul ei șarmantă, Amanda Lear, mă invită-ntr-o zi la dans. Suspans…
Am stat o clipă și am ezitat de îmi stă bine mie, om bătrân- și, pe deasupra, însurat – să mă cuplez cu ea ! Deși, să fiu cinstit, chiar recunosc, un gând insidios îmi tot dădea târcoale: să-i fac o aroganţă. Chiar s-o alint. Adică, cum schimbat-au unii, pe vremuri, “sapa-n condei și brazda-n călimară” să fac și eu perfuzie de o consoană. Să-i zic Amanta, Amandei. Dar n-apucai să zic nici „Oui !”, nici „Non, Madame !”, fiindcă Amanta Lear mă apucă cu gheara-i și mă duse direct pe ring. Adică-n cimitir. Firește, mesenii (eram pe la o nuntă, asta uitai s-o spui) și-au dat coate și mă bârfiră, făcându-mă chiar “ţap bătrân”. Dar ce contează când dragostea e oarbă și, uneori, nebună ?
Galant, smulsei o floare dintr-o jerbă și i-o dădui Amantei ca ofrandă.

Mă refuză politicos, spunându-mi că și de-i ofer și Luna de pe cer, sau de-i dezleg chiar vreun mister („Cine-a tras în noi, 16- 22”), tot n-o primește.
– Lasă prostiile, hai să dansăm. Hai să ne bucurăm cât încă suntem în viaţă. Că-i loc destul pe ring. Sau și tu ești orb în ţara-n care regele e chior? Nu vezi că morţii pleacă, rând pe rând?! Unii, mai tineri, își duc crucea singuri. Morţii bătrâni se-ajută reciproc. Alţii, cei mai mulţi, adică amărâţii care nu au avut nici bani de-nmormântare, deci nici cruci la cap nu au, simt chiar o ușurare că n-au vreo greutate în spinare. Iar cei care-au ajuns la destinaţia finală – prin alte zări – stau liniștiţi în gropi și-și zic: “Ce bine și ferice suntem noi, aici”.
– Pe ce ritm zici să ne mișcăm ? Ce placă punem? Aia cu “Vom crește în ăștia patru ani de guvernare/ Salarii, pensii, burse/ De oftică, dușmanul moare/ Că nu are/ A Pesedeului valoare” ?
– Da, ai ghicit, răspunse Amanta Lear. E muzica, sunt versurile lui Elvis, din “O ţară fericită”. L-am cunoscut chiar personal. Ba, și cu tizul meu, Regele Lear, avut-am o mică aventură. O, nu-ţi mai spun despre Traian ! Cât despre Decebal, îmi pare rău, dar mi s-a părut cam ţopârlan. E-hei, pe vremuri, la malul Mării Negre: Ovidiu îmi scria versete, ce știi tu ?
– Că te cunosc de undeva, dădui să zic. Dar n-apucai. Începu rockul turbat. Ea, fiind pe toace – deci într-o echilibristică precară – , era cam cât pe ce să cadă cu un picior în groapă. Putea, zău, chiar să moară. Dar eu, același domn galant, o prinsei de mâna–gheară care, de data asta, îmi păru mai rece și mult, mult mai ușoară. Ei, asta trece, îmi zisei în gând. E-o boală pasageră, care se poate trata în orice spital din România, nu-i așa ? Ca, de exemplu, în turla de la Catedrală, unde – vorbește lumea proastă – se face și un cimitir. Păi ce, să ne plece, mai nou, și morţii din ţară, după ăștia încă vii?.
– E noapte, e târziu și se făcu cam frig, i-am zis cam pe la două noaptea, femeii – Amante. Apoi, sacoul cu floare de nuntaș îmbolduit dădui să-i pun pe umeri, că tremura de frig.
– Târziu e pentru tot și toate, copile, tinere, bărbate, bătrâne, sau oricine-ai fii. Deja salonul nunţii și cimitirele-s pustii. N-am mai rămas decât noi doi pe-aici. Și, recunosc, te-am cam îmbrobodit. Ai crezut, precum un fraier, în mine. În dragoste! În ţara ta. Să-ţi spun ceva, că nu ne aude nimeni: Amanda Lear ori Regele Lear sunt tot un drac. Apoi, pe umărul meu își puse capul de strigoi.
Iar moartea dansa împreună cu noi.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorTelefoane si adrese utile