Ministerul Economiei a prezentat proiectul unei Hotărâri de Guvern prin care se propune înființarea unei societăți pe acțiuni, Casa de Comerț România S.A., deținută de către stat şi care să ajute producătorii români să îşi exporte mai uşor produsele, devenind un intermediar între oferta internă și cererea externă. Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România atrage atenţia că e nevoie şi de implicarea privatului în administrarea acestei societăţi: ”Trebuie evitată situaţia în care conducerea societăţii va fi asigurată exclusiv de funcţionari din sistemul public, fără experienţă în mediul privat, şi care nu înţeleg modul de funcţionare a unei societăţi private”, potrivit StartUp Cafe.
Scopul societăţii este integrarea şi sindicalizarea ofertelor de afaceri, agregarea de capacități ale acestora, în vederea ofertării unor afaceri şi obiective complexe, precum și prospectarea piețelor și promovarea produselor şi serviciilor, a mai explicat Consiliul IMM. Cu alte cuvinte, Ministerul susţine că încearcă astfel să ajute producătorii români să îşi exporte mai uşor produsele.
Potrivit notei de fundamentare, misiunea societății va fi de a asigura promovarea bunurilor, serviciilor și afacerilor din sectoare economice diverse, acționând ca un intermediar între oferta internă și cererea externă, sau între oferta externă și cererea internă, având ca țintă satisfacerea cererilor de ofertă, mai arată CNIPMMR.
Societatea va asigura managementul strategic (viziune, ținte, obiective), cât și managementul operativ (resurse financiare, umane, promovare, contractare, derulare) al activităților specifice de comerț exterior, în concept unitar și concentrat pe obiectivele de interes, veniturile urmând a fi realizate din îndeplinirea obiectului său de activitate.
Obiectul principal de activitate al societăţii este cod CAEN 4619 “Intermedieri în comerțul cu produse diverse“ şi de alte 22 obiecte de activitate secundare (intermedieri în comerţul cu materii prime, agricole, textile, maşini, echipamente industriale, produse alimentare, activităţi de consultanţă pentru afaceri, organizare de expoziţii şi târguri etc.).
Patrimoniul este format din aport în natură, reprezentat de imobilul pentru sediul societăţii şi din aport în numerar în valoare de 1.500.000 lei.