Senatul a adoptat, în şedinţa de luni, propunerea legislativă pentru abrogarea Legii nr. 56/2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, prin care instituţia de învăţământ se desfiinţează, potrivit Mediafax.
„Se desfiinţează Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, ca for naţional de consacrare ştiinţifică, aflată în coordonarea ştiinţifică a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, cu sediul în municipiul Bucureşti, şos. Panduri nr.68-72, sectorul 5, în termen de 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, partea I”, potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru învăţământ şi Comisia de apărare ale Senatului.
De asemenea, în documentul citat se precizează că patrimoniul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale se distribuie proporţional cu contribuţia către cele trei instituţii tutelare care coordonează activitatea ştiinţifică a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, şi se stabileşte prin Hotărâre a Guvernului.
Propunerea legislativă este iniţiată de senatorul PMP, Traian Băsescu, şi a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată cu 100 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.
„Am lansat această iniţiativă legislativă constatând inutilitatea unei instituţii care nu are decât statutul de instituţie clientelară. Această Academie a Ştiinţelor Securităţii Naţionale s-a înfiinţat în 2012 ca Academie de Ştiinţe Militar, ceea ce era cu totul altceva. Între timp, prin OUG, şi prin Hotărâri de Guvern, a devenit Academia de Ştiinţele Securităţii Naţionale, nume extrem de pompos, şi mai ales a făcut din funcţionari ai acestei academii, care puteau fi chiar şi profesori universitari, peste noapte, academicieni”, a susţinut Băsescu, în plenul Senatului.
Acesta a adăugat că aceşti academicieni au rentă viageră, la fel ca membrii Academiei Române.
Bilanţul contabil şi bugetul de venituri şi cheltuieli, care sunt informaţii de interes public, nu sunt comunicate de către ASSN (cu periodicitate), nu se cunosc fondurile de care dispune instituţia, ştiindu-se doar că Ministerul Educaţiei finanţează parţial ASSN, iar în anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro şi nu există „până la ora actuală niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfăşurată în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, făcută de academicienii ASSN”, spune Băsescu. „Toate acestea aruncă cel puţin o umbră de neîncredere asupra prestigiului de care susţin că se bucură la nivelul societăţii sau al ariilor profesionale de provenienţă membrii AS SN3”, afirmă liderul PMP.
Acasă Actualitate Legea pentru desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale a fost adoptată...