Gradul de sărăcie a românilor – tot în creștere

“Ofertele de forţă de muncă şi de competenţe nu ţin pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel înalt în România”, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene, transmis Agerpres. “Creşterea economică puternică a României necesită continuarea reformelor structurale şi a consolidării fiscale. Gradul de ocupare a forţei de muncă a continuat să crească în 2017, iar rata şomajului a atins unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii 20 de ani. Din cauza eliminării de taxe şi creşterilor salariale şi de pensii din sectorul public, deficitul este în curs de creştere. Oferta de forţă de muncă şi de competenţe nu ţine pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel înalt”, se mai menționează în documentul CE.

Ministrul Fondurilor Europene vrea să atragă două miliarde de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat într-o emisiune televizată că pentru anul 2018 și-a propus atragerea unor fonduri europene în valoare de două miliarde de euro, bani care vor fi direcționați către domeniile prioritare din programul de guvernare.
„Targetul este de două miliarde de euro. Nu intră aici zona administrată de Ministerul Agriculturii, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi plăţile directe. Alocarea de bani pe care noi o vom face anul acesta va merge cu prioritate către domeniile care reprezintă priorităţi prin măsurile propuse prin programul de guvernare. O să meargă spre educaţie, spre sănătate, spre piaţa muncii, spre mediul de afaceri, unde, pe lângă aceste fonduri europene structurale şi de investiţii, avem şi alte instrumente. Dar, referindu-mă la fondurile europene structurale şi de investiţii, mediul de afaceri, care este coloana vertebrală a economiei, va primi sprijin în continuare pe toate domeniile, plecând de la cercetare-inovare şi până la dezvoltarea capacităţilor de producţie, a precizat Rovana Plumb, citată de Infolegal.

Se caută soluţii pentu
finalizarea Legii minelor

Finalizarea Legilor minelor, a redevenţelor şi a apelor minerale, precum și situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a Complexului Naţional Hunedoara au figurat printre subiectele analizate de către reprezentanţii Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) şi cei ai Ministerului Economiei, anunță Agerpres. Aceeași sursă mai menționează faptul că o delegaţie a Coaliţiei, condusă de preşedintele acesteia, Alexandru Cumpănaşu, a avut marţi o întâlnire de lucru cu o delegaţie a Ministerului Economiei, condusă de secretarul de stat Simona Teighiu Jurj. Întâlnirea a avut loc ca urmare a unei discuţii anterioare între Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi preşedintele CNMR, în care cei doi au agreat, la nivel de principiu, o serie de măsuri ce urmează a fi puse în practică la nivel tehnic. În marja evenimentului, s-a reiterat că Societatea Naţională pentru Ape Minerale (SNAM) nu va fi privatizată, însă CNMR a solicitat conducerii MEC un control de fond la această societate, pe care să-l realizeze Corpul de Control al ministrului Economiei”.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDin culise
Articolul următorOful cititorului