Violeta Stoica

Specialiștii în medicina de urgență, în terapie intensivă, chiar și interniștii au ajuns să fie cei mai căutați medici din sistemul public de sănătate al județului Prahova. La Spitalul Județean de Urgență Ploiești – acolo unde Unitatea de Primiri Urgențe este asaltată continuu atât de cazuri minore, dar și de cazuri majore, care implică investigații amănunțite și de durată – cel mai mare deficit de medici este chiar pe acest segment, medicii care își desfășoară activitatea în acest sector al celui mai mare spital prahovean fiind practic epuizați din cauza sutelor de prezentări zilnice în UPU.
Și, ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, deficitul de personal medical este amplificat și de plecările către spitalele din străinătate. Potrivit reprezentanților
Direcției de Sănătate Publică Prahova, 30 de medici au solicitat certificat de conformitate pentru a profesa în străinătate pentru anul 2017 și 10 medici – pentru anul 2018, cel puțin până în prezent.
Specializările în care activează medicii prahoveni care vor să profeseze în alte țări decât în România sunt diverse, de la medicină de familie, stomatologie, ortodonție, psihiatrie, neurologie, ortopedie, radioterapie și anestezie-terapie intensivă.

Veșnica problemă despre care se vorbește în spațiul public referitor la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești este, în primul rând, aceea a timpilor mari de așteptare. Între nemulțumirile frecvente ale pacienților și ale aparținătorilor care trec pragul UPU de la Județean se regăsesc acelea legate de perioadele lungi în care – în special la urgențe minore – trebuie să aștepți până să te preia un medic. Puțini știu, însă, că deficitul de specialiști în medicina de urgență este extrem de mare, fiind una dintre cele mai solicitante zone ale sistemului public, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Tocmai de aceea, la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor de medic specialist în Urgențe nu se prezintă mai nimeni, iar – potrivit unor surse – unii dintre medicii de la UPU Ploiești se gândesc să renunțe cu totul la medicina de urgență, din cauza suprasolicitării și epuizării fizice.Cardiologie
Din media de aproximativ 300 de prezentări zilnice în Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgențe Ploiești, multe cazuri vin inclusiv de la spitalele din județ, încărcându-se astfel numărul bolnavilor pentru fiecare dintre medicii de gardă. De altfel, din numărul total al deficitului de medici din spital cele mai mari probleme sunt pe zona de urgențe și pe anestezie-terapie intensivă.
La nivelul secțiilor Spitalului Județean de Urgență Ploiești există în prezent 36 posturi vacante de medici în specialitățile Medicină de Urgență (10), Anestezie – Terapie Intensivă (10), Medicină internă, Boli infecțioase, Radiologie și imagistică medicală, Nefrologie, Psihiatrie, Hematologie, Neurologie, Pneumologie și Gastroenterologie, în cazurile în care nu s-a menționat numărul de posturi neocupate fiind vorba despre un deficit de unul sau doi medici pentru fiecare specialitate.
Și la Spitalul Municipal Câmpina s-au scos la concurs posturi de medici în Ortopedie-Traumatologie, Cardiologie, Pediatrie, Medicină Internă, Medicină de laborator, Obstetrică-
Ginecologie.

• Singurul candidat pentru funcţia de manager al maternităţii, respins

maternitate Ploiesti

Nu numai în zona personalului medical sunt probleme în unitățile spitalicești din județul Prahova. Deși la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești nu se repetă situația de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, maternitatea funcționează de aproape doi ani cu manageri interimari, care s-au tot schimbat.
La începutul acestei luni, a avut loc prima etapă a concursului pentru ocuparea funcției de manager al acestui spital aflat în administrarea Consiliului Județean Prahova. Singurul înscris – Stelian Marius Neacșu – a fost declarat respins, în urma verificării dosarului de înscriere la concurs.
Neacșu a mai candidat la această funcție și în noiembrie 2016, când a fost respins, de asemenea, în etapa de verificare a dosarelor de înscriere.