Violeta Stoica

Orașele Breaza și Comarnic au fost, în ultimii ani, reperele nefericite ale alunecărilor de teren, în județul Prahova. Încet-încet, însă, pe locul al treilea pare să se instaleze o altă localitate urbană prahoveană – Boldești-Scăeni, mai precis zona Seciu a orașului.
Cartierul Seciu, cunoscut pentru podgoriile sale de viță-de-vie, ajunge să fie tot mai cunoscut pentru alunecările de teren și, mai nou, pentru scufundarea a hectare întregi de deal.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova monitorizează, alături de autoritățile locale și Instituția Prefectului, mai multe zone din acest cartier al orașului Boldești Scăeni, care este tot mai afectat din cauza instabilității solului.
Miercuri, reprezentanții ISU Prahova au anunțat că s-a luat măsura evacuării a patru persoane din două locuințe aflate în apropierea terenului tasat pe o suprafață de trei hectare.

Potrivit reprezentanților ISU Prahova, zilele acestea, la Boldești-Scăeni, în Cartierul Seciu, s-a produs o scufundare a unui teren de aproximativ trei hectare. „Tasarea se manifestă pe o suprafață de aproximativ 3 hectare și a afectat o locuință particulară și o gospodărie,
respectiv terenul aferent acesteia”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae. Conform aceleiași surse, din locuința construită din lemn și din chirpici au fost evacuate trei persoane – dintre care doar o femeie în vârstă locuiește permanent în această locație, celelalte două persoane fiind în vizită -, iar preventiv, din gospodăria a cărei casă nu este încă afectată din cauza surpării terenului, o altă femeie a fost evacuată. Toate cele patru persoane au plecat la rude în Boldești-Scăeni. Pompierii au intervenit pentru evaluarea situației, iar la locul respectiv s-au aflat atât prefectul județului, cât și reprezentanți ai autorităților locale.
3-aDe mai mulți ani, zona Cartierului Seciu din orașul Boldești- Scăeni este scena unor probleme de acest gen, terenul fie alunecând la vale, fie tasându-se, așa cum a fost cazul în evenimentul petrecut în această săptămână.
În anul 2014, trei case din Seciu au fost afectate din cauza alunecărilor de teren, situate în apropierea drumului județean 232. Locuințele respective au suferit avarii ca urmare a surpării terenului, fiind înregistrate crăpături de câțiva centimetri grosime și cu lungimi de până la trei metri.
3-cTot în Cartierul Seciu, un an mai târziu, într-o zonă în care se aflau mai multe gospodării și o sondă inactivă s-a constatat că terenul a alunecat câteva sute de metri, pământul rupându-se pur și simplu și creând cratere, alunecarea de teren fiind în evoluție la vremea respectivă.
În anul 2016, alunecările de teren au continuat în Cartierul Seciu, punând în pericol de această dată două sonde de extracție a petrolului active, proprietarul acestora fiind notificat pentru a lua măsurile de punere în siguranță a instalațiilor respective. La sfârșitul anului 2016 se vorbea despre faptul că proprietarul sondelor a întocmit studii și documentații tehnice pentru punerea lor în siguranță, precum și a zonei aferente acestora, soluția propusă fiind crearea unui zid de sprijin cu piloni forați, dar și rigole pentru dirijarea apelor pluviale în afara zonei în care s-a produs alunecarea de teren.

La finalul anului trecut, alte alunecări de teren la Telega

În luna decembrie 2017, alte alunecări de teren s-au produs în comuna Telega, în apropierea unui drum comunal, pe o lungime de circa 40 de metri, și cu o diferență de nivel de circa șase metri. Corpul şi platforma drumului comunal au fost puse în pericol, putând conduce la distrugerea acestuia și, implicit, la întreruperea circulaţiei şi izolarea locuitorilor din satele Buștenari, Boșilceşti şi Țonțeşti, drumul comunal afectat fiind calea de acces a acestora în zonele respective.