Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip II şi cu insuficientă cardiacă, administrarea aspirinei cu o frecvenţă zilnică diminuează riscul spitalizării şi a decesului prematur, potrivit rezultatelor unui studiu prezentat recent în cadrul celei de-a 67-a şedinţă anuală a Colegiului American de Cardiologie, potrivit MedLive.ro. În acelaşi timp, datele cercetării arată că aspirina poate creşte riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral, o constatare ce a luat prin surprindere oamenii de ştiinţă, scrie sciencedaily.com.
Aspirina, ca măsură preventivă pentru cei ce suferă de insuficienţă cardiacă
Acesta este primul studiu ce evaluează efectul aspirinei ca măsură preventivă pentru pacienţii care suferă de diabet zaharat şi insuficienţă cardiacă. Aspirina este în general recomandată ca anticoagulant pacienţilor care au suferit anterior un atac de cord sau accident vascular cerebral, însă cercetătorii nu au ajuns la o concluzie clară în ceea ce priveşte utilizarea sa ca măsură preventivă pentru pacienţii care prezintă factori de risc cardiovascular, dar fără antecedente de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Studiile efectuate anterior prezintă rezultate contradictorii în ceea ce priveşte potenţialele beneficii ale aspirinei, iar unele cercetări arată că în rândul pacienţilor care au insuficienţă cardiacă, aspirina administrată zilnic ar putea fi dăunătoare. Atât diabetul, cât şi insuficienţa cardiacă sunt asociate cu un risc crescut pentru declanşarea evenimentelor cardiace, inclusiv a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral. Noul studiu aduce o nouă perspectivă asupra riscurilor şi potenţialelor beneficii pe care administrarea zilnică a aspirinei o poate avea în rândul persoanelor care suferă de aceste afecţiuni. „Am fost surprinşi să constatăm o creştere paradoxală a numărului atacurilor de cord şi accidentelor vasculare cerebrale în paralel cu scăderea ratei de deces prematur pe fondul acestor afecţiuni. Aceste inconsecvenţe ar putea fi datorate faptului că pacienţii, cu o vârstă medie de 70 de ani au trăit mai mult în ciuda faptului că erau predispuşi evenimentelor cardiace,” explică Dr. Charbel Abi Khalil, profesor de medicină în cadrul Weill Cornell Medical College din Qatar şi autorul principal al studiului. Cercetătorii au studiat rezultatele analizelor medicale pe o perioadă de cinci ani, vreme în care au fost urmărite toate cazurile de deces şi spitalizare pe fondul insuficienţei cardiace, ca evenimente primare, precum şi hemoragiile majore, infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral, ca evenimente secundare. În urma analizei de specialitate, cercetătorii au constatat că pacienţii care au luat o aspirină pe zi au avut o scădere cu 10% a riscului pentru evenimentele primare, dar o creştere cu 50% a riscului pentru evenimentele secundare. Aspirina interferează cu capacitatea sângelui de a se coagula prin reducerea activităţii trombocitelor ce se unesc în timpul formării cheagurilor. Insuficienţa cardiacă şi diabetul provoacă modificări ale consistenţei sângelui, ceea ce creşte riscul formării cheagurilor, motiv pentru care aceste evenimente sunt asociate cu un risc mai mare pentru declanşarea atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral.
„Atât insuficienţa cardiacă, cât şi diabetul zaharat sunt boli asociate cu creşterea activităţii de coagulare a sângelui. Întrucât aspirina reduce riscul coagulării sângelui, aceasta are capacitatea să scadă riscul formării cheagurilor de sânge dăunătoare, precum sunt cele responsabile pentru infarctul miocardic şi a accidentului vascular cerebral,” adaugă Dr. Abi Khalil. Cu toate acestea, specialiştii recomandă persoanelor ce suferă de diabet zaharat sau insuficientă cardiacă să ceară sfatul medicului înainte de a începe să îşi administreze zilnic aspirina ca metodă preventivă.