Petre Apostol

Secţia de gimnastică ritmică a Clubului Sportiv Municipal Ploieşti a împlinit, în această săptămână, zece ani de activitate. Deşi înfiinţarea secţiei s-a făcut prin Hotărârea Consiliului Local Ploieşti din 28 februarie 2008, antrenoarele Liliana Băescu şi Simona Puiu începuseră antrenamentele încă din startul lunii respective, în urma unei selecţii realizate în grădiniţe. tort36
Dintre micuţele care au păşit atunci pentru prima dată pe covorul din sala de sport încă mai sunt în activitate două sportive – Denisa Stoian şi Livia Harcan, ambele componente ale lotului naţional. În cei zece ani de existenţă, antrenoarele Liliana Băescu (care este şi arbitru internaţional), Simona Puiu şi coregraful Tatiana Arenkova au construit o bază solidă pentru gimnastica ritmică de performanţă.
Din 2011, CSM Ploieşti a avut tot timpul sportive convocate în loturile naţionale la junioare, iar implicarea antrenoarelor secţiei a atras atenţia forului naţional, care a organizat la Ploieşti campionate naţionale, atât de junioare, cât şi de senioare. În plus, secţia de gimnastică ritmică de la CSM Ploieşti a fost prima din ţară care a organizat un turneu cu licenţă din partea Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.
Mai mult decât atât, şi-a trecut în palmares şi medalii naţionale (gimnastele ploieştene urcând chiar şi pe cea mai înaltă treaptă a podiumului), precum şi medalii internaţionale. Iar prin Denisa Stoian, CSM Ploieşti a fost reprezentat la Campionatul European de junioare şi are o şansă bună de a ajunge chiar la o competiţie olimpică, gimnasta ploieşteană urmând să participe, peste doar două săptămâni, în calificările pentru Jocurile Olimpice de Tineret.
Şi pe urmele Denisei sunt pe cale să păşească şi alte gimnaste din lotul secţiei ploieştene, cum sunt, spre exemplu, Miruna Ciocîrlan, Sabina Enache şi Gabriela Constantin.
Drumul spre performanţă al secţiei de gimnastică ritmică de la CSM Ploieşti nu a fost, însă, unul lipsit de griji şi de probleme. Mai ales în ultimii ani, în care managementul clubului a fost unul sub orice critică, aducând CSM Ploieşti în pragul colapsului. În plus, nici până acum nu s-a găsit o soluţie ca măcar sportivele de la grupa de performanţă să poată să se antrenze în condiţii normale, într-o sală pe care să nu o împartă, în timpul antrenamentelor, cu alte secţii, situaţie cunoscută de conducerea clubului de ani buni.
Cu toate acestea şi în pofida unui buget care este departe de necesităţile unei secţii care aspiră la Jocurile Olimpice, antrenoarele ploieştene continuă să formeze gimnaste de perspectivă pentru competiţiile majore internaţionale, dar, cel mai important, să ajute la formarea caracterului copiilor care păşesc pe covorul de concurs.
Momentul împlinirii a zece ani de existenţă a fost marcat de secţia de gimnastică ritmică la finalul antrenamentului de joi seară, despre care antrenoarea coordonatoare Liliana Băescu a povestit următoarele, pe pagina de facebook a secţiei: „Un antrenament obişnuit care s-a încheiat într-o atmosferă festivă. Au trecut pe aici multe fetiţe… Unele au renunţat repede. Altele au rămas puţin, apoi au dispărut. Cu motiv sau fără. Câteva sunt peste hotare cu părinţii, în căutare de mai bine. Unele s-au refugiat în alte activităţi aducătoare de satisfacţii mai mari sau profit. Unii părinţi s-au înspăimântat când au auzit de performanţă şi s-au retras.
Puţini dintre cei enumeraţi mai privesc în urmă. Noi, da. Pentru că acolo unde laşi, zi de zi, puţin din sufletul tău, scurgerea timpului o simţi altfel. Ceea ce am învăţat în aceşti ani este faptul că majoritatea caută cu râvnă un rezultat palpabil: o medalie. Este primul lucru pe care ţi-l doreşti când începi să practici un sport. Dacă nu ai această dorinţă (alături de pasiune – pentru că performanţa vine la pachet cu multe amărăciuni, iar pasiunea mai îndulceşte suferinţa), poate că e mai bine să nu o iei pe cărarea îngustă care duce la performanţă. Eu cred că marele câştig este formarea personalităţii copiilor.
Să privim educaţia prin sport ca pe un câştig nepreţuit! Ce beneficiu mai mare găseşti decât să ai un copil responsabil, disciplinat, care-i respectă pe ceilalţi, care apreciaza eforturile – ale sale şi ale celorlalti, răbdător, perseverent, cu o gândire pozitivă, totul traducându-se într-un caracter frumos şi echilibrat?! Mai departe de acest câştig, dacă vin şi medaliile, atunci împlinirea este desăvârşită”.