Exploatare comercială a unei tragedii încă foarte sensibile sau o reamintire binevenită a faptului că demonul este încă viu? Prima adaptare pentru marele ecran a dramei de pe insula Utoya îi divizează pe supravieţuitorii acestui masacru din Norvegia anului 2011, în care au murit zeci de adolescenţi, relatează AFP, preluată de Agerpres. Prezentat în premieră luni la Berlinală, „Utoya 22. juli” urmăreşte prin intermediul lui Kaja, personaj fictiv de 19 ani, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta Anders Behring Breivik i-a urmărit şi împuşcat pe tinerii panicaţi, prinşi în capcană pe o insuliţă din apropiere de Oslo, la 22 iulie 2011. Carnagiul comis în timpul unei tabere de vară a Tineretului laburist, s-a soldat cu 69 de morţi, adolescenţi în majoritate.
Publicul o poate urmări pe Kaja alergând pentru a scăpa cu viaţă prin pădure, pe plajă şi chiar în apă. De asemenea, ea poate fi văzută căutându-şi cu disperare sora, consolând un adolescent pe moarte şi cântând pentru a-şi face curaj în timp ce se ascunde după o stâncă. Ea aude împuşcături, dar atacatorul poate fi văzut doar ca o formă neclară în fundal, relatează Reuters în cronica filmului. Andrea Berntzen, de 19 ani, care joacă rolul Kaja, îşi aminteşte că s-a speriat când a văzut la televizor ştirile despre masacru. Avea pe atunci doar 12 ani. Ea a declarat la Berlin că atunci când a auzit că filmul va fi turnat s-a gândit că este prea devreme, dar apoi şi-a schimbat părerea. „A fost foarte important pentru mine să aflu, citind scenariul şi discutând despre film, că acesta se va axa pe tineri, pe adolescenţii de pe insulă, şi nu pe bărbatul care a comis masacrul”, a declarat ea. Mulţi dintre supravieţuitori nu au văzut însă proiectul cu ochi buni, potrivit AFP.
Regizorul „Erik Poppe face din cel mai mare coşmar al vieţii mele un divertisment”, a declarat Kent Rune Pedersen, unul dintre supravieţuitorii masacrului, care spune că este încă bântuit de „flashback-uri, vise, zgomote, strigăte şi imagini”.