Oamenii de ştiinţă au făcut primii paşi spre ceea ce consideră că ar putea deveni un nou test pentru depistarea autismului, informează BBC. Studiul s-a concentrat pe testarea copiilor cu şi fără autism şi a descoperit niveluri mai ridicate de afectare a proteinelor în cazul copiilor care suferă de această boală, potrivit Hotnews.
Cercetătorii susţin că testele ar putea duce, în cele din urmă, la o depistare la timp a condiţiei, care poate fi dificilă de diagnosticat.
Experţii, însă, şi-au exprimat precauţia, spunând că astfel de teste sunt încă departe.
Autismul afectează comportamentul şi, în special, interacţiunea socială, însă este dificil de identificat şi nu este diagnosticat, de obicei, mai devreme de vârsta de doi ani.
În prezent, nu există teste biologice care pot detecta starea, diagnosticul fiind pus în urma unor evaluări comportamentale.
În cadrul acestui nou studiu, cercetătorii au căutat diferenţe chimice în sângele şi urina a 38 de copii diagnosticaţi cu autism şi 31 de copii sănătoşi, cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani.
În cazul celor cu autism, au fost descoperite niveluri mai ridicate în ceea ce priveşte leziunile proteinelor – în special în plasma sanguină.
Dr. Naila Rabbani de la Universitatea Warwick, care a condus studiul, a declarat pentru BBC că testele ar putea fi, în cele din urmă, folosite de medici pentru a diagnostica autismul mai repede prin detectarea acestor markeri.
În concluzie:

– Una din 100 de persoane din Marea Britanie suferă de autism.
– Persoanele de sex masculin care se confruntă cu autism sunt mai numeroase decât cele de sex feminin.
– Numărul cazurilor diagnosticate a crescut în ultimii 20 de ani.
– Autismul nu afectează doar copiii – copiii cu autism cresc şi devin adulţi care suferă de autism.
– Nu există încă tratament pentru autism, însă există o serie de intervenţii care se pot face.