Regiunea neuronală asociată visării cu ochii deschişi este esenţială pentru sănătatea creierului întrucât ne permite să îndeplinim sarcini în modul „autopilot”, constată un nou studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Cambridge University, notează bbc.com, potrivit Agerpres. Un grup de regiuni neuronale, cunoscute sub numele de „reţea implicită” (engl. „default mode network” – DMN), este activată în creier atunci când vizionăm trecutul sau viitorul. Cercetătorii de la Cambridge University au descoperit că aceeaşi reţea neuronală ne permite să trecem la modul de funcţionare automat atunci când ne familiarizăm cu anumite practici sau sarcini, aşa cum este cazul urmării unui traseu familiar ca drumul spre casă. Rezultatele studiului ar putea deschide noi căi de tratare a persoanelor ce suferă de boli mintale. Studiile efectuate anterior pe această temă arată că reţeaua implicită a creierului este, în mod normal, activă în stadiile de repaus, însă la pacienţii ce suferă de Alzheimer, schizofrenie şi tulburări de hiperactivitate cu deficit de atenţie activitatea cerebrală a acestei reţele este mai scăzută, prin comparaţie cu persoanele sănătoase. Cu toate acestea, cercetătorii nu au ajuns încă să descopere toate funcţiile acestei regiuni neuronale. Pentru a realiza studiul, 28 de voluntari au fost rugaţi să participe la un joc de cărţi ce presupunea potrivirea cărţii ţintă cu una dintre cele patru cărţi afişate, în funcţie de numărul, culoarea sau figura afişată pe acestea.
În tot acest tip, activitatea neuronală a fost monitorizată prin intermediul tehnologiei imagistice de rezonanţă magnetică funcţională. Cercetătorii au observat că în timp ce participanţii învăţau regulile jocului de cărţi – în etapa de achiziţie a cunoştinţelor – activitatea neuronală a crescut în zona cunoscută sub numele de reţeaua de atenţie dorsală.
Această regiune a fost asociată procesării informaţiilor ce necesită atenţie. Când participanţii au învăţat regulile jocului şi au început să le aplice în mod repetat, zona DMN a creierului a fost din ce în ce mai activă. Cei ce au avut rezultate bune în cadrul testărilor au înregistrat o activitate cerebrală crescută atât în zona reţelei implicite a creierului, cât şi în partea creierului asociată funcţiilor de memorare. Regiunea cerebrală ce aparţine DMN ne permite să anticipăm ceea ce urmează să se întâmple şi să reducă nevoia de a procesa noi date. „Este, în esenţă, un mod de operare autopilot ce ne ajută să luăm decizii rapide atunci când ştim care sunt datele problemei,” declară autorul principal al studiului, Denis Vatansever. Spre exemplu, atunci când mergem pe un traseu familiar, reţeaua DMN este activă şi cu ajutorul acesteia putem îndeplini sarcinile necesare fără a investi timp de gândire în deciziile pe care le luăm la orice pas. Dacă mediul înconjurător se schimbă şi nu mai corespunde aşteptărilor noastre, creierul trece la „modul manual” de operare ce suprapune activitatea cerebrală participantă în luarea deciziilor activităţii reţelei DMN. Oamenii de ştiinţă speră că aceste concluzii să deschidă noi căi de abordare şi tratare a problemelor de sănătate mintală, precum dependenţa, depresia, tulburarea obsesiv compulsivă şi alte afecţiuni ce implică modele de gândire automată şi nasc comportamentul repetitiv.