Luiza Rădulescu Pintilie

După ce angajaţii Salinei Slănic – Sucursală a Societăţii Naţionale a Sării, Salrom – au stopat după o zi conflictul spontan pe care îl declanşaseră marţi, 20 februarie, punându-şi speranţe în discuţiile purtate la Bucureşti, la nivelul patronatului şi apoi la faţa locului, joi după amiază au reluat, aşa cum avertizaseră, în absenţa aşteptatelor soluţionări, protestul. De data aceasta, reprezentanţii lor susţin că sunt dispuşi să meargă până la capăt, avansând ideea că de luni, 26 februarie, unii dintre ei nu vor ezita să se blocheze în subteran, iar alţii să intre în greva foamei. Între timp, un conflict similar s-a declanşat şi la o altă sucursală a Salrom – cea de la Praid şi există informaţii că şi angajaţii altor mine din ţară se află, la rându-le, pe picior de grevă. Nemulţumirile sunt în principal comune, fiind legate de nivelul scăzut al salarizării, pentru majoritatea angajaţilor fiind la nivelul salariului minim. La Slănic, ele au fost expuse miercuri, 21 februarie, la Ministerul Economiei – prin care statul este acţionar majoritar al Salrom, iar a doua zi chiar la Slănic, în faţa directorului general al Societăţii Naţionale a Sării, Dumitru Matei, şi a unor consilieri din cadrul ministerului amintit, după cum ne-a confirmat directorul Sucursalei Slănic, ing. Anghel Belea. Din păcate, discuţiile de câteva ore nu au dus la dezamorsarea situaţiei, poziţia rigidă, de refuz al oricărei flexibilităţi şi de necedare în faţa solicitărilor protestatarilor, invocându-se faptul că bugetul pe 2018 al Salrom nu a fost încă aprobat, determinându-i pe aceştia să reia greva. Joi seara, nu s-a mai lucrat în schimbul II, iar ieri dimineaţă activitatea a fost blocată total, atât în mina de producţie, cât şi în cea turistică. De data aceasta, toţi cei 200 de grevişti au rămas la suprafaţă, pentru a nu se mai expune şi aşa condiţiilor dificile din subteran, unde la cei două sute de metri adâncime temperatura este de 16 grade. Directorul Anghel Belea îşi păstrase la momentul discuţiei noastre de ieri la prânz optimismul în stabilirea unei strategii la nivelul conducerii Ministerului Economiei şi a Salrom, care să ducă la depăşirea acestui blocaj, mai ales că începe să aibă şi consecinţe economice, în sensul pierderilor financiare dacă se prelungeşte mai mult de două-trei zile. În acelaşi timp, apropierea zilei de salariu – marţi, 27 februarie – care pentru cei mai mulţi angajaţi înseamnă încasarea unor venituri la nivelul salariului minim – poate alimenta şi mai mult nemulţumirile protestatarilor şi decizia lor de a recurge la grevă pe timp nelimitat.
Ieri, activitatea de comercializare a sării a fost stopată, în condiţiile în care iarna s-a întors, există contracte în derulare, dar şi cozi tot mai mari ale maşinilor venite să preia comenzile. La rândul lor, numai ieri până în jurul orei 12,00, aproape 200 de vizitatori, inclusiv străini, au făcut cale întoarsă, neputând să viziteze mina turistică. Din păcate, directorul sucursalei avea cunoştinţă de decizia angajaţilor de a recurge, de luni, la forme severe de protest- blocarea în subteran şi intrarea în greva foamei .
La rândul său, şi primarul oraşului Slănic, Remus Moraru, ne-a precizat ieri că este îngrijorat de situaţia pe care o consideră gravă, în condiţiile în care salina reprezintă principalul obiectiv economic al localităţii. Opinia sa este că situaţia pe care o cunoaşte bine din 2011, de când e implicat în administraţie, s-a agravat şi impune o soluţionare nu numai rapidă, ci şi eficientă pe termen lung.