Violeta Stoica
Schimbările preconizate vizavi de modul în care statul va sprijini persoanele defavorizate și care au nevoie de îngrijiri speciale în cadrul unor instituții cum ar fi centrele sociale, centrele de plasament sau centrele rezidențiale vor avea urmări și în județul Prahova.
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a efectuat – cu sprijinul specialiștilor Băncii Mondiale – o evaluare a centrelor de plasament de tip clasic din toată țara, stabilindu-se ordinea de prioritate la închiderea acestora. Patru unități de protecție din Prahova se află pe această listă: Centrul de Plasament Plopeni, Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare “Sf. Andrei” Ploiești, Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare “Sf. Maria” Vălenii de Munte și Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Sinaia.
Centrele din Sinaia și din Plopeni ar urma să fie primele vizate de închidere și de transformarea ulterioară a acestora în case de tip familial sau centre de zi.
Sute de copii sunt ocrotiți în nouă centre rezidențiale din județul Prahova, potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cei mai mulți din numărul total de 421 de minori aflându-se în cadrul Complexului de Servicii Comunitare “Sf. Maria” Vălenii de Munte (96 de copii), pe locul al doilea situându-se Complexul de Servicii Comunitare “Sf. Andrei” din Ploiești, cu 70 de copii.
Însă, conform listei centrelor de plasament care ar trebui să fie închise la nivel național, primele unități din Prahova care vor intra în procesul de restructurare/ închidere sunt Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Sinaia și Centrul de Plasament Plopeni. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, în prezent se lucrează la definitivarea planurilor de închidere și a parteneriatelor cu unitățile administrației publice locale, pentru punerea la dispoziție a infrastructurii necesare asigurării prin intermediul unor case de tip familial cu capacitate mică și a unor centre de zi a serviciilor sociale.
Pentru realizarea acestor obiective, DGASPC Prahova intenționează să depună două cereri de finanțare externă prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cazul semnării contractelor de finanțare estimându-se o durată de minimum doi ani pentru înființarea noilor servicii sociale care să vină în sprijinul copiilor.
Până atunci, însă, pentru cei 46 de copii de la Centrul de Plasament Plopeni și cei 52 de copii de la Complexul de Servicii Comunitare Sinaia s-a luat măsura evaluării fiecărei situații în parte, stabilindu-se un plan de viitor pentru fiecare dintre copiii sau tinerii incluși în prezent în sistem. Alternativele ar fi reintegrarea în familia naturală, instituirea plasamentului la o familie substitutivă sau la un asistent maternal, fie transferul în noile centre sociale (casele de tip familial) și, în unele cazuri, transferul în unități specializate pentru adulții încadrați în grad de handicap.
Schimbări în beneficiul minorilor
Conform informațiilor furnizate ziarului Prahova de reprezentanții DGASPC Prahova, clădirea în care funcționează Centrul de plasament Sinaia va fi demolată, iar pe terenul liber ar urma să fie construite două case de tip familial, cu o capacitate de 16 copii fiecare, iar în cazul spațiilor din Centrul de plasament Plopeni se analizează posibilitatea ca acestea să fie puse la dispoziția Școlii Speciale Profesionale Plopeni, în vederea extinderii activității.
Casele de tip familial vor fi proiectate în așa fel încât să se respecte standardele de calitate impuse de legislație, fiind formate din patru module cu două dormitoare (capacitatea fiind de doi copii în dormitor) și grup sanitar comun, spațiu pentru activitățile comune – sufragerie, spațiu pentru prepararea și servirea mesei, spălătorie, spațiu pentru personal, pentru depozitare, suprafața utilă a fiecărei case fiind estimată la 250 de metri pătrați, în regim de parter sau parter și mansardă, în funcție de terenul care va fi disponibil.
Pe de altă parte, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova se află în proces de finalizare a demersurilor necesare pentru obținerea de terenuri în vederea construirii centrelor de tip familial în Sinaia și Comarnic (pentru închiderea Centrului de plasament de la Sinaia) și, respectiv, cu autoritățile din Dumbrăvești și Băicoi (pentru închiderea Centrului de plasament de la Plopeni).
Potrivit evidențelor DGASPC Prahova, în județ sunt înregistrați 1.651 de copii care beneficiază de măsuri de protecție. 383 dintre ei sunt în plasament la asistenți maternali profesioniști, 571 – în plasament familial, 483 – în centre rezidențiale publice și alți 214 se află în plasament la centre rezidențiale private.