Marian Dima

Asociaţia “Calul de Trap” şi alţi câţiva crescători de cai de pe Hipodromul Ploieşti au înaintat adrese oficiale către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, prin care ameninţă că nu se vor mai prezenta la cursele care urmează să fie organizate în anul în curs!
Motivul – cuantumul total al premiilor acordate pentru noul sezon de trap, unul pe care cei mai sus menţionaţi îl vor “fixat” la minimum 180.000 de lei!
Mavru Sorin, Tiberiu Nan, Cristian şi Ioana Dumitru, Marin Nicolae, Cristian Dumitrache, Gheorghe Tănase, Marius Albişor sunt cei care semnează adresele către CSM, prin care se anunţă, nici mai mult nici mai puţin decât că: “în situaţia în care bugetul de premiere pentru curse va fi diminuat, declarăm că nu vom înscrie caii la curse în anul 2018”!
“Coaliţia” împotriva organizatorului curselor pe Hipodrom, CSM Ploieşti a apărut după ce, în proiectul de buget pentru anul 2018, aflat în “etapele de aprobare”, înainte de votul final din partea Consiliului Local, acest fond de premiere a fost stabilit la suma de 75.000 de lei, mai puţin de jumătate din cât îşi doresc proprietarii mai sus menţionaţi!
Desigur, interesul acestora este acela de a “lua bani”, poziţia de forţă fiind însă interpretabilă, pentru că, până la urmă, cel care plăteşte stabileşte condiţiile… Apoi, calitatea curselor din anul 2017 a lăsat mult de dorit, impresia fiind că mulţi dintre crescători au speculat premiile, pur şi simplu, fiind multe întreceri în care numărul cailor a fost foarte mic, timpii – modeşti, fiind înscrişi chiar trăpaşi la start pentru a se îndeplini condiţiile de disputare, deşi erau accidentaţi, pentru ca apoi să fie “retraşi medical”! Tocmai de aceea, Clubul Sportiv Municipal, prin vocea consilierului directorului, Lucian Rădulescu, care este şi responsabilul cu activitatea de pe Hipodrom, a anunţat că se vor lua unele măsuri pentru a preîntâmpina aceste situaţii! “Nu mi se pare normal să se meargă pe aceste poziţii de forţă. Chiar dacă sunt crescători importanţi unii dintre cei care au semnat această scrisoare, eu sunt sigur că se vor găsi soluţii să ţinem curse, cu cei care nu sunt adepţii acestui protest şi cred că şi cei care au semnat vor analiza obiectiv situaţia şi vor reveni asupra deciziei. Situaţia bugetară depinde de mulţi alţi factori, sunt cheltuieli importante pe Hipodrom, nu numai cu premiile, ci şi din punct de vedere organizatoric (arbitrii, salvare, mentenanţă, utilităţi, fără a mai pune la socoteală salariile) şi avem datoria să încercăm să optimizăm aceste costuri. Nu zic să facă Hipodromul venituri, dar, măcar, să se limiteze deficitul. Mi se pare mult prea mult să impui premiile. Până la urmă, cui nu-i convine, să nu se înscrie la start. S-au făcut tot felul de facilităţi, anul trecut, inclusiv scăderea preţului la chiria boxelor, care este unul modic – 150 de ron pe lună, tocmai pentru a-i atrage pe Hipodrom. Au fost şi sume importante puse la bătaie ca premii. Dacă vor apărea şi alte fonduri externe, desigur, premiile se vor suplimenta, dar primordial ar fi să colaborăm pentru a îmbunătăţi această activitate, din toate punctele de vedere” – declară Rădulescu.
De menţionat că startul noului sezon de trap este programat, în mod normal, în a doua jumătate a lunii martie.

Trapul are şi Federaţie!

Un subiect important, pus pe ordinea de zi la majoritatea discuţiilor despre Hipodromul Ploieşti, acela al înfiinţării unei Federaţii Române de Trap (FRT) a fost rezolvt, însfârşit! Astfel, doi crescători de trăpaşi, Marian Manea şi Daniel Cismaru au înfiinţat FRT-ul, care a căpătat deja personalitate juridică, făcând demersurile necesare pentru a fi parte activă în discuţiile cu autorităţile statului, locale şi naţionale, precum şi cu CSM-ul.