Ieri, deputatul PSD Răzvan Rotaru a solicitat, printr-un apel adresat public preşedintelui Klaus Iohannis, organizarea cât mai rapidă a unui referendum pe tema autonomiei locale, în urma rezoluţiei semnate de organizaţiile politice maghiare, potrivit Mediafax. „Consider că a venit timpul să reacţionăm din punct de vedere instituţional şi să închidem o dată pentru totdeauna subiectul autonomiei solicitate în fiecare an de către cei care pretind că reprezintă etnicii maghiari din România. De aceea, consider că este oportun să se declanşeze imediat procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei la care să participe şi să răspundă toţi cetăţenii români din toată România şi din diaspora, nu doar din anumite judeţe, aşa cum îşi doresc anumiţi politiceni. În urma rezultatelor care se vor înregistra, vom vedea ce opinie au toţi locuitorii ţării, precum şi cei din străinătate cu drept de vot, iar apoi se va adopta o rezoluţie de către Parlamentul României şi se va termina definitiv cu acest subiect”, a precizat Rotaru, într-un comunicat de presă.
Deputatul PSD propune ca întrebările pentru referendum să fie: „Sunteţi de acord cu autonomia teritorială, locală şi culturală a etnicilor maghiari din România?” şi ”Sunteţi de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel naţional pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare judeţ din ţară pentru accesul în Parlamentul României?”, se arată în documentul citat.
De asemenea, Rotaru a spus că le va propune colegilor de la toate partidele, atunci când începe sesiunea parlamentară la 1 februarie, să actualizeze legea electorală prin introducerea pragului electoral pentru fiecare partid în fiecare judeţ din ţară, astfel încât să existe o reprezentare cât mai fidelă a tuturor cetăţenilor în Parlamentul României.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc este neconstituţională, ”de neacceptat şi de nenegociat”, după ce liderii UDMR, PPMT şi PCM au semnat o declaraţie comună prin care cer amendarea Constituţiei în acest sens. Rezoluţia a fost semnată la sediul Prezidiului UDMR din Cluj-Napoca de către preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, şi preşedintele PCM, Biro Zsolt.