Bogdan Chitic

Consiliul Director al Federației Române de Baschet (FRB) a operat o serie de modificări cu privire la calendarul competițional la nivelul copiilor și al juniorilor, pentru îmbunătățirea activității la categoriile de vârstă „U12”, „U13”, „U14” și „U15”. Cea mai importantă decizie, cu implicații majore în derularea proiectelor cluburilor ploieștene, în viitorul apropiat, survine la nivelul acțiunilor de baby și minibaschet din acest an, de la Mangalia, care se vor desfășura sub o altă formă și titulatură.
Astfel, va fi înființată Liga Națională „sub 12 ani”, competiție ce va avea loc în perioada 17-23 iunie, atât la masculin, cât și la feminin. Aceasta se adresează tuturor cluburilor afiliate la FRB, care, prin înscrierea la startul întrecerii din vară își iau angajamentul de a participa în Campionatul Național „sub 13 ani”, în sezonul imediat următoar, 2018-2019. Respectivele formații au obligativitatea de a avea în componență cel puțin opt jucători de aceeași vârstă – generație 2006, o eventuală neparticipare din toamnă în CN „U13” soldându-se cu penalizarea clubului în cauză și oferirea posibilității respectivilor juniori de a se trasnfera la oricare alt club, din postura de „jucători liberi”.
În schimb, Festivalul de baby-baschet va avea loc în perioada 24-30 iunie, iar cel de minibaschet, în intervalul 1-7 iulie, toate echipele participante urmând să dispute un număr cuprins între șapte și nouă jocuri, fără, însă, a se mai decerna titlul de campion, ca și până în prezent. Pentru categoriile de baby și minibaschet, înscrierea se va face în trei perioade, cu taxe diferite de participare, după cum urmează:
– 1 februarie – 30 aprilie, taxă de participare în valoare de 600 lei
– 1 – 31 mai, taxă de participare în valoare de 750 lei
– 1- 10 iunie, taxă de participare în valoare de 1.000 lei.
Ultima reglementare a forului condus de Horia Păun care vizează și formațiile ploieștene se referă la înființarea Campionatului Național „U15”, din ediția 2018-2019. Astfel, echipele care, în prezent, combat pe tabloul CN „U14”, din toamnă o vor face în format „sub 15 ani”, și nu „U16”, cum s-a întâmplat până acum.