Petre Apostol

Pe parchetul din Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti, joi, au început meciurile din cadrul preliminariilor Campionatelor Europene la volei pentru cadeţi, atât pentru băieţi (categoria U18), cât şi pentru fete (categoria U17). Sub privirile preşedintelui Federaţiei Române de Volei, Gheorghe Vişan, prezent în tribuna arenei ploieştene, băieţii au deschis „balul”, elevii antrenorilor Daniel Săvoiu şi Dragoş Ion evoluând în al doilea meci al zilei, după victoria Serbiei în disputa cu Israel, scor 3:1 (25:11, 25:18, 20:25, 25:17).VOLEI B
Reprezentativa tricoloră, care găzduieşte grupa D preliminară la Ploieşti, a debutat cu principala favorită a turneului de la Sala „Olimpia”, selecţionata Belarusului, care anul trecut, la grupa de vârstă U17, a ocupat locul al şaselea la Campionatul European. Deşi au avut câteva momente de strălucire, tricolorii nu au putut să răstoarne calculele hârtiei, cedând cu scorul de 0:3 (16:25, 15:25, 23:25).
Jocul la recepţie a fost cea mai mare problemă a echipei României, din care s-a remarcat, în mod special, „secundul” Christian Michael Salatioan, din Dej, care a marcat 12 puncte (4 puncte de break), cu 11 puncte din 18 în atac (61%), realizând şi singurul as al tricolorilor, bifând, totodată, şi 75% preluare pozitivă/42% perfectă (12 recepţii).
Pentru România au mai jucat Bogdan Catană (8p; 53% rec. poz./40% perf. – 15 rec.), Andrei Druţă (5p, 1 blocaj), Cristian Badea (4p, 80% în atac), Adrian Holotă (2p, 1 blocaj), Eduard Purcaru (1p), Laurenţiu Chicu, Emanuel Drăgan – Costin Săvoiu (libero).
De la Belarus,VOLEI C echipă antrenată de Aliaksei Kavaliou şi Andrei Talochka, principalul realizator a fost Uladzilsau Davyskiba, care a bifat 16 puncte/7 puncte de break (13/17 în atac – 76%, 1 blocaj, 2 aşi; 80% recepţie pozitivă/67% perfectă – 15 preluări).
Meciul dintre România şi Belarus, la care au asistat 360 de spectatori, a fost oficiat de arbitrii Lutz Steinmetz (Germania) şi Dominik Biegajlo (Anglia).
Pentru selecţionata tricoloră a urmat, ieri, o zi de pauză, pentru ca în această seară, de la ora 20:00, să evolueze în compania Israelului, meci în care nu are decât opţiunea victoriei pentru a-şi menţine şansele de calificare la turneul final, înaintea partidei de mâine, cu reprezentativa Serbiei, programată tot de la ora 20:00.

Fetele au început cu dreptul

Ultimul meci al primei zile de volei de la Ploieşti a aparţinut fetelor, echipa României, antrenată de Marius Macarie şi Adrian Mihăilă, deschizând grupa A preliminară cu un joc în compania selecţionatei Elveţiei, pregătită de Johannes Nowotny, Matthias Lerch şi Bruno Zurcher.
Principală favorită la adjudecarea primei poziţii a grupei găzduită la Ploieşti, reprezentativa tricoloră a început cu dreptul campania de calificare la turneul final, obţinând o victorie în minimum de seturi. Doar în actul secund selecţionata din Ţara Cantoanelor a dat ceva emoţii gazdelor, însă Naţionala României a răspuns prompt, controlând jocul în ultima parte a actului, succesul elevelor antrenorilor Macarie şi Mihăilă revenind cu scorul final de 3:0 (25:18, 25:21, 25:15).
De la echipa României au marcat Florina Isabela Murariu (desemnată cea mai valoroasă jucătoare a meciului) – 13 puncte (5 puncte de break), Alexia Căruțașu (fiica fostului campion cu echipa de baschet CSU Asesoft Ploieşti, Virgil Căruţaşu) – 11(6) puncte, Francesca Alupei – 8(6) puncte, Mara Dumitrescu 8(5) puncte, Denisa Ionescu – 6(5) puncte. În atac Murariu a fost lideră, cu 9 reușite din 14 tentative (54%), urmată de Căruțașu, tot cu 9 reuşite, dar din 23 de încercări (39%), și de Dumitrescu – 5/22 (23%).
Murariu şi Dumitrescu s-au remarcat, de asemenea, şi la serviciu încheind partida cu câte 4 ași, respectiv 3 aşi, în vreme ce la blocaj au ieşit în evidenţă Ionescu și Alupei, care au înregistrat ambele câte patru reuşite.VOLEI D
Pentru selecţionata Elveţiei, principala marcatoare a fost Annik Stahli, cu 9 puncte (4 puncte de break), 5 puncte în atac din 25 de tentative (20%), 2 blocaje (singurele ale echipei), 2 aşi.
În acest joc, România a făcut diferenţa, în principal, în atac (43%, faţă de 22% de parte elveţiencelor) şi la blocaj (9 reuşite, faţă de doar 2 reuşite ale elveţiencelor), în timp ce la recepţie a fost departe de o evoluţie mulţumitoare, însă nici adversarele nu au avut o prestaţie superioară la acest capitol.
Partida a fost arbitrată de Antonio Correa Benitez (Spania) şi Chantal Kaiser (Franţa).
Antrenorul principal al tricolorelor, Marius Macarie se arăta mulţumit mai ales de rezultatul echipei, declarând: „Era foarte important să începem turneul cu un asemenea rezultat bun, dar ştim că putem avea evoluţii chiar mult mai bune pe parcurs”.
Ieri seară, selecţionata României urma să întâlnească reprezentativa Suediei, iar Elveţia să se confrunte cu Belgia, cea care va primi replica echipei scandinave astăzi, de la ora 15:00.
Tricolorele vor încheia turneul de la Ploieşti mâine, în compania Belgiei, meci programat de la ora 17:30, după partida dintre Elveţia şi Suedia.