Petre Apostol
Cu trei săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la PyeongChang (Coreea de Sud), sportiva prahoveană din lotul naţional de sanie, Raluca Strămăturaru, şi-a continuat parcursul foarte bun din actualul sezon competiţional. Sportiva din Buşteni a obţinut cea mai bună clasare a sa din carieră în Cupa Mondială, cu ocazia participării la penultima etapă a competiţiei respective, pe pârtia de la Lillehammer, din Norvegia.
În plus, ajunsă la 32 de ani şi calificată pentru a treia oară la rând la Jocurile Olimpice, Raluca Strămăturaru a fost foarte aproape de un rezultat istoric pentru sporturile de iarnă din România, după prima manşă a etapei din Norvegia aflându-se în grafic pentru o medalie. Reprezentanta prahoveană a încheiat manşa întâi cu al patrulea timp din competiţie (47.712 secunde), cu o întârziere de numai 46 de miimi de secundă faţă de prima clasată, lidera mondială Natalie Geisenberger, din Germania.
În manşa a doua, însă, nu a mai reeditat performanţa remarcabilă din prima traversare cronometrată a pârtiei, realizând doar al 11-lea timp (47.931 secunde), la peste trei zecimi de secundă de cel mai bun rezultat, stabilit de Summer Britcher, din Statele Unite ale Americii (47.594 secunde). Totuşi, rezultatul din a doua manşă a fost suficient pentru a-i asigura sportivei din Buşteni cea mai bună clasare din carieră în Cupa Mondială, ocupând în final locul al şaselea, cu timpul total de 1:35.643 minute. A încheiat, astfel, la 0.377 secunde de prima clasată, surprinzătoarea americană Summer Britcher, care a devansat-o, pentru 33 de miimi de secundă, pe Natalie Geisenberger, reuşind a patra sa victorie în Cupa Mondială şi prima din acest sezon.
Cu locul al şaselea obţinut la Lillehammer, Raluca Strămăturaru şi-a depăşit cea mai bună performanţă anterioară realizată în Cupa Mondială, poziţia a zecea, stabilită tot în sezonul acesta, la etapa disputată în Germania, la Altenberg. În plus, rezultatul a fost chiar mai bun şi decât locul al şaptelea înregistrat la Winterberg, în Germania, în proba de sprint, la care participă doar primele 15 clasate din Cupa Mondială şi care se desfăşoară într-o singură manşă, pe o porţiune mai scurtă a pârtiei, disputându-se doar la câteva runde din calendarul respectivei competiţii mondiale, rezultatele contând, însă, în clasamentul general.
Proba de sprint a fost programată şi la etapa de la Lillehammer, iar Raluca Strămăturaru s-a calificat, ca urmare a clasării între primele 15 sportive din ierarhie. Însă, aceasta a încheiat penultima, pe locul 14, la 0.456 secunde de învingătoare, tot americana Summer Britcher.
În clasamentul general al Cupei Mondiale, înainte de ultimul eveniment al competiţiei, programat săptămâna aceasta, la Sigulda, în Letonia (odată cu desfăşurarea şi a Campionatului European, ajuns la ediţia cu numărul 49), Raluca Strămăturaru ocupă locul 14, cu un total de 316 puncte. În fruntea ierarhiei se află campioana olimpică Natalie Geisenberger, cu 950 de puncte, atleta germană asigurându-şi, la etapa din Norvegia, cel de-al şaselea titlu consecutiv în Cupa Mondială. Podiumul provizoriu este completat de deţinătoarea recordului la numărul de titluri mondiale câştigate (şase), germanca Tatjana Huefner, cu 679 puncte, urmată de Summer Britcher, cu 646 puncte.
Medaliată în Cupa Naţiunilor
Pentru Raluca Strămăturaru, etapa de la Lillehammer, din Norvegia, a fost specială şi în urma rezultatului obţinut în Cupa Naţiunilor. Respectiva competiţie reprezintă concurs de calificare pentru sportivii care nu sunt pe lista capilor de serie la Cupa Mondială, realizată de Federaţia Internaţională de Sanie. Acesta a fost cazul şi pentru Raluca Strămăturaru în actualul sezon, iar sportiva prahoveană are mari şanse să obţină, în premieră, o medalie în clasamentul general.
La Lillehammer, sportiva prahoveană s-a situat pe locul al treilea în Cupa Naţiunilor, obţinând, astfel, medalia de bronz, primele două locuri revenind rusoaicei Viktoriia Demchenko şi germancei Julia Taubitz. Pentru Raluca a reprezentat a treia medalie obţinută în cadrul competiţiei, după cea de argint câştigată la Calgary, în Canada, şi cea de bronz de la Lake Placid, în Statele Unite ale Americii.
În plus, sportiva din Buşteni este foarte aproape de prima clasare pe podium în ierarhia generală a Cupei Naţiunilor la final de sezon, ocupând, în momentul de faţă, înaintea ultimei etape, locul al doilea, cu 416 puncte acumulate. Pe prima poziţie se află Viktoriia Demchenko, având 437 de puncte, în vreme ce locul al treilea este ocupat de Jessica Tiebel, din Germania, cu 413 puncte.
Cea mai bună clasare a reprezentatei tricolore în Cupa Naţiunilor a fost locul al patrulea obţinut în 2015/2016, ratând atunci prezenţa pe podium pentru o diferenţă de numai patru puncte.