Petre Apostol

Sportiva prahoveană din lotul naţional de sanie, Raluca Strămăturaru, a bifat o nouă performanţă deosebită în carieră, odată cu participarea la ultimul eveniment al sezonului înainte de Jocurile Olimpice de la PyeongChang, din Coreea de Sud, care a avut loc pe pârtia de la Sigulda, din Letonia. După ce şi-a stabilit cea mai bună clasare din carieră în cadrul unei etape din Cupa Mondială şi cea mai bună pentru o reprezentantă a României, ocupând locul 6 la runda de la Lillehammer (Norvegia), concurenta din Buşteni a realizat o nouă premieră, cucerind titlul în Cupa Naţiunilor.
Născută în 1985, Raluca Strămăturaru a încheiat pe locul 19 în ultima etapă a Cupei Naţiunilor, obţinând 22 de puncte, suficient pentru a-şi trece în palmares medalia de aur în clasamentul general al competiţiei la care participă în principal sportivele care nu sunt capi de serie în Cupa Mondială. Cu rezultatul înregistrat la Sigulda, cel mai slab al sezonului, sportiva prahoveană a devansat-o pentru un singur punct pe rusoaica Viktoriia Demchenko, absentă la această etapă, totalizând 438 de puncte.
Podiumul în ierarhia generală a fost completat de Madeleine Egle, din Austria, cu 416 puncte.
De remarcat că Raluca Strămăturaru a obţinut, în cursul sezonului, trei medalii în Cupa Naţiunilor, una de argint (Calgary, Canada) şi două de bronz (Lake Placid, SUA; Lillehammer, Norvegia), participând la opt dintre cele nouă etape disputate.
Totuşi, concurenta din Buşteni nu a reuşit să-şi îmbunătăţească cea mai bună performanţă în clasamentul general în Cupa Mondială, obţinută în urmă cu două sezoane, însă şi-a egalat-o, ocupând locul 17. Asta şi ca urmare a celui mai slab rezultat înregistrat în cadrul acestui sezon, la Sigulda fiind singura etapă în care nu a reuşit calificarea în Cupa Mondială, pârtia letonă nefiind, se pare, pe gustul sportivei prahovene sau conformă cu specificaţiile saniei sale.
De asemenea, etapa de Cupă Mondială din Letonia a contat şi pentru Campionatul European, la care Raluca a încheiat pe locul 19.
Ar fi de adăugat că în cadrul Cupei Naţiunilor, în prima parte a sezonului (cinci etape), a participat pentru România şi o altă sportivă prahoveană, Carmen Manolescu, de la CSO Sinaia, care este încă junioară, aceasta încheind în clasamentul general pe locul 33, cu 81 de puncte, cea mai bună performanţă a sa fiind locul 23. La Sigulda, în lotul naţional al României, a mai fost prezent şi prahoveanul Valentin Creţu, singurul reprezentant tricolor la proba de simplu masculin. Sportivul din Sinaia a încheiat de-abia pe locul 21 în Cupa Naţiunilor, ratând, astfel, calificarea la etapa de Cupă Mondială, în vreme ce în clasamentul Campionatului European s-a situat pe locul 26.
Medaliat cu bronz în 2016 în Cupa Naţiunilor, Valentin Creţu a ocupat, de data aceasta, doar locul 11, în timp ce în Cupa Mondială a încheiat pe locul 32.
Campionii Cupei Mondiale în acest sezon au fost următorii: Natalie Geisenberger (Germania), Felix Loch (Germania), Toni Eggert/Sascha Benecken (Germania), Germania adjudecându-şi titlul şi în competiţia de ştafetă, la care România a încheiat pe locul 9 din 15 naţiuni.