F. T.

În luna decembrie a anului trecut, ofițerii de la Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” Prahova au derulat 41 de acţiuni de control la operatori economici şi instituţii din întreg judeţul.
În perioada menționată, au fost identificate 260 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 143 au fost înlăturate pe timpul desfășurării acestor acțiuni. Pe de altă parte însă, ca urmare a neregulilor constatate, pompierii prahoveni au aplicat 63 de amenzi, însumând 133.500 de lei.
Principalele deficienţe constatate – după cum se arată într-un comunicat al ISU Prahova – au constat în neasigurarea funcţionării optime a mijloacelor tehnice de primă intervenţie (stingătoare), executarea lucrărilor de modernizare fără solicitarea avizului de securitate la incendiu, neasigurarea marcării complete a tuturor căilor de acces şi evacuare cu indicatoare de securitate, instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric etc.
Totodată, în ultima lună a anului, reprezentanții pompierilor prahoveni au organizat opt exerciţii în caz de incendiu, cu 68 de participanți, precum și 45 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă din localităţi, operatori economici şi instituţii.
În ceea ce privește acțiunile de prevenire, în luna decembrie, personalul de la ISU Prahova a desfășurat, la nivelul întregului județ, acţiuni de informare preventivă aferente campaniilor “Nu tremur la cutremur” și “RISC”, campanii ce vizează transmiterea către populație a informațiilor corecte privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur, respectiv a informațiilor ce urmăresc reducerea incidentelor de natura incendiilor, exploziilor etc., care sunt cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaze naturale şi electricitate, precum şi de coşuri de fum necurăţate.