F.T.
Conform unui comunicat al Poliţiei Române, în ultima săptămână, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române, angajaţii inspectoratelor judeţene din ţară au efectuat mai multe acţiuni pentru depistarea acelora care produc prejudicii bugetului consolidat al statului. Cu această ocazie, au fost puse în aplicare şi nouă mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice.
„În cadrul cauzelor penale instrumentate, au fost dispuse măsuri preventive față de 8 persoane, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare totală de 3.445.000 de lei, dintre care 1.295.000 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de 11.483.000 de lei”, se precizează în amintitul document de presă.
Şi, cu titlu exemplificativ, este menţionat cazul ploieşteanului care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 1.400.000 de lei, acesta fiind, de altfel, şi reţinut.
În acest context, reamintim că poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova l-au reținut pe un ploieștean care ar fi comis faptele de complicitate la infracțiunile de evaziune fiscală și spălarea banilor. Poziţia oficială a IPJ Prahova, în legătură cu acest caz, este următoarea: “Din cercetări au rezultat indicii că, în calitate de administrator în drept la două societăți comerciale (ploieșteanul – n.n.) ar fi emis facturi ce nu aveau la bază operaţiuni reale, în sumă de 3.945.245 lei, plus 896.856 lei TVA, către diverşi beneficiari reali, ajutându-i pe aceştia să creeze un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de 1.447.816 lei (aproximativ 320.000 euro). Totodată, în calitate de împuternicit pe conturile celor două societăți comerciale, ar fi ajutat 9 agenți economici să recicleze suma totală de 1.972.916 lei, prin încasarea acesteia, urmată de efectuarea de retrageri de numerar de la ATM sau de la casieria băncii”.