Bryant şi-a adăugat în palmares o nominalizare la Oscar pentru un scurtmetraj animat pe care la co-regizat. Dar această onoare nu este pe placul tuturor, în contextul scandalului Weinstein, deoarece sportivul a fost acuzat de viol, a relatat AFP ieri, citat de Agerpres. Bryant a fost nominalizat marţi la Oscar pentru desenul animat ”Dear Basketball”, care adaptează pe marele ecran o scrisoare de dragoste pentru sportul său, scrisă de fostul star al echipei Los Angeles Lakers la momentul retragerii sale. De la anunţarea nominalizării, criticile au curs, totuşi, amintind de antecedentele de abuz sexual ale jucătorului, în condiţiile în care mişcările Time’s Up şi #MeToo s-au angajat să schimbe cultura sexistă în sectorul american de divertisment şi dincolo de acesta. Hollywoodul este încă şocat de afacerea Harvey Weinstein, producătorul cândva atotputernic, acuzat de hărţuire, agresiune sexuală sau viol de peste 100 de femei. „Felicitări, Academia tocmai a nominalizat un bărbat acuzat de viol”, a declarat ironic Melissa Silverstein, fondatoare a organizaţiei ”Women and Hollywood”, care promovează o mai mare echitate în industria cinematografică.
„Ce naiba i-a apucat pe alegătorii Oscarilor?”, s-a întrebat la rândul ei criticul de film April Wolfe. În 2003, o tânără de 19 ani, angajată a unui hotel, l-a acuzat pe Kobe Bryant că a agresat-o sexual într-un hotel din Colorado. Cel vizat a fost arestat şi apoi eliberat. Într-o conferinţă de presă, el a recunoscut public o relaţie adulteră, dar a negat violul. Plângerea nu a fost urmată de urmărirea penală şi s-a ajuns la un acord între părţi înaintea unui proces civil. Bryant este considerat una dintre cele mai mari vedete ale NBA şi unul dintre cei mai buni jucători din istoria Ligii nord-americane de Baschet.
De la izbucnirea scandalului din jurul lui Harvey Weinstein, mulţi bărbaţi proeminenţi de la Hollywood au căzut de pe piedestal, precum Kevin Spacey, îndepărtat din distribuţia filmului ”All the Money in the World” (Pentru toţi banii din lume, 2017) şi înlocuit cu puţin timp înainte de lansare de Christopher Plummer, care a fost nominalizat la Globul de Aur şi la Oscar pentru acest rol. Un alt exemplu este actorul James Franco, încoronat cu Globul de Aur pentru rolul din „The Disaster Artist”, dar de atunci a fost copleşit de acuzaţii de comportament sexual abuziv şi este absent de pe lista nominalizărilor la Oscaruri.