Demența afectează milioane de persoane din întreaga lume, răpindu-le capacitatea de a gândi şi a-şi aminti momentele pe care le-au trăit odată. În căutarea unor noi modalităţi de a lupta împotriva declinului cognitiv, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Konkuk din Coreea de Sud au realizat un studiu experimental pe şoarecii de laborator ce arată că oţetul de afine ar putea stimula memoria şi restabili funcţiile cognitive. Noile constatări au fost publicate recent în revista de specialitate „The Journal of Agricultural and Food Chemistry”, informează acs.org, preluat de MedLife.
Creierul persoanelor ce suferă de boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, are un nivel scăzut de
neurotransmiţători, în special acetilcolina, şi o capacitate scăzută pentru receptarea acestora.
De asemenea, studiile efectuate anterior pe această temă au demonstrat că blocarea receptorilor acestui neurotransmiţător perturbă procesul de învăţare şi alterează memoria.
Tratamentele medicamentoase ce opresc descompunerea acetilcolinei au fost dezvoltate pentru a lupta împotriva declanşării şi avansării demenţei, însă efectul acestora nu este de durată, iar efectele lor secundare pot afecta grav ficatul.
O alternativă a medicamentelor specializate ar putea fi administrarea extractelor naturale, iar studiile efectuate pe animale sugerează că aceasta este o metodă eficientă pentru îmbunătăţirea activităţii cerebrale şi a cogniţiei. În plus, fermentaţia poate stimula bioactivitatea vegetalelor.
Astfel, oamenii de ştiinţă, în frunte cu cercetătorul Beong-Ou Lim, şi-au propus să testeze dacă oţetul din afine, ce conţine o gamă largă de compuşi activi, ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Pentru a realiza experimentul, cercetătorii au administrat oţet din afine şoarecilor de laborator cărora li s-a indus anterior amnezia.
Din examinările efectuate pentru a testa capacitatea cognitivă a subiecţilor, cercetătorii au constatat că oţetul din afine a redus defalcarea acetilcolinei şi a amplificat nivelul plasmatic de factor neurotrofic, un tip de proteină asociat cu conservarea neuronilor şi producerea de neuroni sănătoşi.
Pentru a testa modul în care tratamentul cu oţet de afine afectează capacităţile cognitive ale subiecţilor de laborator, cercetătorii au analizat performanta şoarecilor în labirinturi şi au efectuat un test de evitare a durerii, pe parcursul căruia şoarecii primeau un şoc electric la o intensitate scăzută. Rozătoarele cărora le-a fost administrat tratamentul alternativ au prezentat performanţe îmbunătăţite pe parcursul ambelor teste, iar raportul cercetătorilor prezintă dovezile faptului că produsul fermentat are capacitatea de a îmbunătăţi memoria pe termen scurt.
Deşi este necesară realizarea testelor suplimentare pe subiecţii umani, cercetătorii sunt de părere că oţetul de afine este o bună alternativă la tratamentele medicamentoase destinate amneziei şi declinului cognitiv asociat vârstei înaintate.