Nicoleta Dumitrescu
Municipalitatea ploieşteană a stabilit priorităţile în ceea ce priveşte investiţiile ce se vor derula în acest an. Iar acestea vizează, în principal, lucrări în infrastructura rutieră, dar şi construcţia de locuinţe, în unele cazuri fiind vorba despre proiecte demarate cu ani în urmă sau aflate doar la stadiul de “planuri pe hârtie”, când la conducerea municipalităţii s-au aflat alţi edili, dar care în opinia actualului primar, Adrian Dobre, se impune să fie realizate în 2018. Este cazul finalizării blocurilor de pe strada Libertăţii – ansamblu a cărui construcţie a fost demarată în anul 2007, şi care a devenit, între timp, un punct negru pe harta oraşului, imobilele începute fiind năpădite pur şi simplu de bălării, dar şi al pasajului între strada Depoului și strada Mimiului, în locul vechiului “Pod de lemn”, aşa cum este cunoscut de către ploieşteni, pe care accesul rutier a fost interzis încă din anul 2010.
Primele lucrări vor fi la reţeaua de canalizare
Plecând de la faptul că existenţa reţelei de canalizare pe toate străzile oraşului reprezintă mai mult decât o necesitate pentru un municipiu reşedinţă de judeţ, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a trecut aceste lucrări pe lista priorităţilor din 2018. Astfel, primele lucrări care vor fi începute anul acesta vor fi cele care vizează reţeaua de canalizare. “La sfârşitul lunii martie vor demara lucrările de canalizare, care sunt evaluate la aproape 29 de milioane de lei. Este vorba despre lucrări pe aproximativ 90 de străzi, cele mai multe fiind în cartierele Buna Vestire, Mitică Apostol şi Albert. Pentru că reţeaua de canalizare reprezintă o prioritate, până la sfârşitul lunii viitoare se vor finaliza toate studiile de fezabilitate pentru străzile care mai au porţiuni fără astfel de reţea. În total este vorba despre 200 de străzi”, a declarat primarul Adrian Dobre.
Se reia construcţia blocurilor de pe strada Libertăţii
Aflată în apropierea uneia dintre porţile de intrare în municipiu, imaginea sumbră a blocurilor de pe strada Libertăţii a devenit, în ultimii ani, o adevărată pată neagră pe harta oraşului. Pictate cu graffiti şi năpădite de bălării, blocurile neterminate oferă, de ani buni, o imagine hidoasă. Tocmai de aceea, primarul Adrian Dobre a considerat că este nevoie şi de rezolvarea acestei probleme. „Contractul, în valoare de 10 milioane de lei, pentru continuarea lucrărilor la blocurile de pe strada Libertăţii a fost semnat la sfârşitul anului trecut. Am făcut demersuri şi la Ministerul Dezvoltării, pentru alocarea unei sume suplimentare de fonduri, având în vedere că realizarea acestor imobile se face în baza unui program derulat de acest minister, beneficiare fiind persoanele din fostele case naţionalizate şi care au fost evacuate. În total vor fi construite 120 de spaţii locative. Pentru că vremea nu este propice lucrărilor în construcţii, deocamdată nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, dar contractul este pe o perioadă de 9 luni”, a menţionat edilul Ploieştiului. Trebuie precizat că istoria construirii acestor blocuri se pierde în timp. Autorizația de construire a fost emisă pentru prima dată în noiembrie 2007, în aceeași lună fiind demarate și lucrările. Dar, în luna octombrie a anului următor lucrările au fost sistate, fiind reluate în mai 2010. La puțin timp însă s-a renunțat la continuarea lucrărilor, contractul fiind reziliat din cauza nerespectării obligațiilor contractuale ale constructorului. În anul 2014, Primăria Ploiești a refăcut documentația tehnică pentru lucrările care mai erau de executat, iar în aprilie 2016 a fost emisă o nouă autorizație de construire pentru executarea lucrărilor de finalizare a obiectivului de investiții, aflat la un stadiu fizic de numai 24%.
Înlocuirea „Podului de lemn”, din nou în cărţi!
Realizarea unui nou pasaj rutier între strada Depoului şi strada Mimiului, în locul „Podului de lemn” – aşa cum este cunoscut de către ploieşteni – se află, de asemenea, pe lista de priorităţi din 2018 a conducerii primăriei. Edilul Adrian Dobre a menţionat că realizarea acestei construcţii în locul celei existente, care va fi demolată, este necesară, valoarea investiţiei fiind de aproape 28 de milioane de lei. Faptul că acest obiectiv este din nou în cărţi pe agenda municipalităţii reprezintă un lucru pozitiv, având în vedere că despre realizarea acestei investiţii se vorbeşte de ani buni. Amintim faptul că accesul rutier pe pasajul actual a fost interzis în anul 2010, iar podul a fost închis complet – inclusiv pietonal – în decembrie 2012, din cauza riscului de prăbușire. „În afară de construcţia care se va realiza în locul Podului de lemn, pe lista investiţiilor se mai regăsesc şi alte lucrări. Este vorba despre realizarea străpungerii de pe strada Laboratorului, obiectiv pentru care suntem în faza de realizare a studiului de fezabilitate; precum și despre realizarea sensului giratoriu la intersecţia dintre Centura de Est şi strada Ştrandului”, ne-a mai declarat edilul Adrian Dobre.