F.T.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Prahova, în cursul anului trecut, în afară de acţiunile de rutină, angajaţii instituţiei au făcut faţă şi la două provocări. Prima a constat în „gestionarea stărilor de urgenţă generate de starea de pericol sau consecinţele pe care animalele sălbatice le puteau crea pentru persoane şi bunurile acestora, efectivele inspectoratului intervenind la peste 130 de acţiuni menite a îndepărta, imobiliza sau captura animale sălbatice, în special urşi şi mistreţi”.
O a doua situaţie cu caracter inedit, adică tot o provocare, a fost misiunea de asigurare a ordinii şi siguranţei publice pe timpul protestului spontan organizat de către unii activişti Green Peace în zona Cheia, în toamna anului trecut, acolo unde aceştia s-au legat de trunchiurile unor copaci şi de utilaje forestiere, pentru a împiedica tăierea unor arbori care, în opinia protestatarilor, făceau parte dintr-o pădure virgină. „Prezenţa echipelor de dialog în zonă a făcut ca acest protest să nu aibă consecinţe nedorite”, se arată în documentul de presă al jandarmilor prahoveni.
Mai sunt de menţionat – chiar dacă acestea nu reprezintă, în opinia reprezentanţilor IJJ Prahova, o noutate sau o provocare – activităţile derulate pe linia combaterii terorismului. În acest context, în comunicatul de presă al jandarmilor prahoveni se precizează: „În cadrul evoluţiei situaţiei internaţionale privind incidentele de securitate pe linia terorismului şi radicalismului extremist, efectivele grupei de acţiuni speciale şi intervenţie antiteroristă ( ale instituţiei – n.n.) au desfășurat misiuni pentru protecţia obiectivelor din responsabilitate precum şi acțiuni specifice pe timpul vizitelor în zona de competenţă a unui număr de 315 grupuri de turişti străini”. În ceea ce priveşte activităţile „de rutină”, oamenii legii de la IJJ au executat 8.938 misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, media zilnică a efectivelor care au acţionat în cadrul dispozitivelor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice fiind de 76 de jandarmi. Aceste din urmă acţiuni au fost derulate atât în mediul urban, cât și cel rural, în zone de interes operativ și instituții de învățământ şi au reprezentat, practic, peste 85% din numărul total al misiunilor îndeplinite de inspectorat. Şi, cum acţiunile nu au însemnat doar prevenire, ci şi sancţionare, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017 au fost aplicate 11.896 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.011.658 lei, ceea ce a însemnat o creştere cu 27,25% față de anul 2016 ! De asemenea, în cursul anului trecut, în camera de corpuri delicte a Inspectoratului au fost introduse – ca urmare a confiscării – 4.475 de bunuri ( cu 24,34 % mai mult decât în anul 2016 !).