Violeta Stoica

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății, prahovean la origine, se arată revoltat de modul în care Comisia Europeană privește problema migranților care încearcă să intre în Uniunea Europeană prin Marea Neagră. De altfel, deși problema migrației nu a mai fost pusă pe tapet în ultima jumătate de an de autoritățile din România, la publicul larg au ajuns informații referitoare la încercările de pătrundere frauduloasă a unor grupuri de migranți pe teritoriul țării noastre, venind dinspre Turcia pe Marea Neagră.
După ce s-a adresat Comisiei Europene, solicitând clarificări referitoare la măsurile specifice care vor fi luate pentru prevenirea și combaterea traficului ilegal de persoane pe Marea Neagră, europarlamentarul român Laurențiu Rebega s-a arătat nemulțumit de răspunsul primit.
„În dulcele-i stil caracteristic, Comisia ne-a oferit un răspuns pe cât de seducător, pe atât de vag și lipsit de concret. Mai întâi, Comisia recunoaște că are „cunoștință de faptul că, în cursul verii (n.n. – din 2017), un număr de migranți au traversat ilegal Marea Neagră și monitorizează îndeaproape evoluția situației, în strânsă cooperare cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (EBCGA) și cu Europol. Cu toate acestea, sosirile din Turcia în România, prin traversarea Mării Negre, care s-au înregistrat în timpul verii, par să fi încetat în prezent”. (…) În schimb, la 20 septembrie 2017, într-o declarație făcută de Frontex, agenția a menționat că din ce în ce mai mulți migranți încearcă să intre ilegal pe teritoriul Uniunii Europene prin sectorul român și bulgar al Mării Negre. Agenția a raportat că, în cursul anului 2017, au fost identificați 572 de migranți în timp ce încercau să traverseze ilegal Marea Neagră, iar acest număr este cu mult mai mare decât în cei doi ani anteriori (68 în 2015 și 1 în 2016).
Pe de altă parte, în răspunsul Comisiei Europene, primit la începutul lui ianuarie 2018, se precizează că „responsabilitatea principală pentru gestionarea frontierei externe îi revine statului membru în cauză”. În acest caz, Bulgariei și României. E un fel de strângere de mână cu urări de bine. Să înțelegem că toată baza noastră stă în Bulgaria, care a primit deja un sprijin financiar pentru securizarea frontierelor externe, în valoare de 124,8 milioane EUR? Recunosc, sunt dezamăgit de răspunsul primit. De peste doi ani, am cerut Comisiei Europene să-și asume eșecul și să abandoneze aceste politici lipsite total de viziune și realism. Problema migranților care vin ilegal în România și Bulgaria pe Marea Neagră nu este doar legată de securitatea frontierelor, ci și o problemă umanitară, întrucât migranții adesea traversează marea în condiții groaznice, riscându-și viața.
Din păcate, Comisia Europeană nu pare a fi pregătită pentru un scenariu de creștere a migrației pe ruta Mării Negre. Și atunci vin și mai întreb o dată: cine va plăti pentru această neasumare a responsabilității?”, și-a arătat îngrijorarea europarlamentarul Laurențiu Rebega.