Nicoleta Dumitrescu

Pentru cei care au în familie persoane cu dizabilităţi – fie că sunt adulţi, fie că sunt copii –  noul an a venit şi cu veşti bune, legate de bani. Conform unei ordonanţe de urgenţă, care a fost aprobată în luna august anul trecut, din 2018 intră în vigoare prevederea conform căreia este majorată valoarea sprijinului financiar acordat pentru persoanele cu handicap, majorare care se face în două etape – de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie. În Prahova sunt peste 36.000 de beneficiari, judeţul nostru clasându-se pe primele locuri, la nivel de ţară, în ceea ce priveşte numărul persoanelor care sunt încadrate în această categorie. De precizat că una dintre cele mai importante modificări ale ordonanţei de urgenţă care vizează majorările menţionate se referă la modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu dizabilităţi, care se va face prin raportare la Indicatorul Social de Referinţă, anterior aceste drepturi fiind raportate la Indicele Preţului de Consum. De asemenea, actul normativ instituie obligaţia instituţiilor publice cu peste 50 de salariaţi de a organiza concursuri dedicate angajării acestui tip de persoane. Mai trebuie menţionat că în adoptarea deciziei de suplimentare a ajutorului financiar pe care îl primesc persoanele cu dizabilităţi s-a implicat şi unul dintre parlamentarii prahoveni. Anul trecut, cu câteva luni înainte de aprobarea ordonanţei de urgenţă menţionate, respectiv în mai 2017, deputatul social-democrat Rodica Paraschiv a depus o interpelare pe adresa ministrului Muncii și Justiției Sociale, referitoare la necesitatea majorării indemnizațiilor persoanelor cu handicap, considerate ca fiind surse de venit care nu pot asigura un trai decent pentru foarte multe dintre acestea.

De la începutul acestui an, au intrat în vigoare prevederile unei Ordonanţe de Guvern care vine în sprijinul unei anumite categorii de persoane, greu încercate. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă nr. 60, adoptată de Guvern în şedinţa din 4.08.2017, la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, prin care valoarea sprijinului financiar pentru persoanele cu dizabilităţi va fi suplimentată semnificativ. Majorarea sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap va avea loc în două etape: prima, începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua, de la 1 iulie 2018. Una dintre cele mai importante modificări cuprinse în OUG se referă la modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap, respectiv prin raportare la Indicatorul Social de Referinţă (ISR), stabilit în baza Legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi actualizat periodic de Guvern, în condiţiile în care, anterior, aceste drepturi erau raportate la Indicele Preţului de Consum (IPC). Potrivit actului normativ, persoanele adulte cu handicap vor beneficia de creşterea cuantumului prestaţiilor sociale, astfel: pentru adultul cu handicap grav: de la 340 de lei (indemnizaţie + buget complementar lunar) la 450 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018 şi 500 de lei, de la 1 iulie 2018; pentru adultul cu handicap accentuat: de la 272 de lei (indemnizaţie + buget complementar lunar) la 350 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018 şi 375 de lei, de la 1 iulie 2018; pentru adultul cu handicap mediu: de la 39 de lei (buget complementar lunar) la 50 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018 şi 60 de lei, de la 1 iulie 2018. Tot de la 1 ianuarie 2018 se majorează şi prestaţiile sociale pentru copiii cu handicap, pe perioada în care părintele, tutorele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere un copil cu dizabilităţi, după cum urmează – în cazul copilului cu handicap grav: de la 106 lei (buget complementar) la 250 lei, începând cu 1 ianuarie 2018 (50% din ISR) și 300 lei, începând cu 1 iulie 2018 (60% din ISR); în cazul copilului cu handicap accentuat: de la 79 lei (buget complementar) la 150 lei, începând cu 1 ianuarie 2018 (30% din ISR) și 175 lei, începând cu 1 iulie 2018 (35% din ISR); în cazul copilului cu handicap mediu: de la 39 lei (buget complementar) la 50 lei, începând cu 1 ianuarie 2018 (10% din ISR) și 60 lei, începând cu 1 iulie 2018 (12% din ISR).
La nivelul judeţului Prahova, de majorările ajutorului financiar vor beneficia peste 30.000 de persoane, judeţul nostru fiind clasat, la nivel naţional, pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul acelora care se încadrează în această categorie.
Conform unor date din evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, valabile la nivelul anului trecut, dintre cele peste 36.000 de persoane încadrate în grad de handicap, cele mai multe – peste 33.000 – sunt adulţi, restul fiind copii. Cei mai mulți dintre prahovenii cu dizabilități au încadrare în grad de handicap accentuat – peste 18.000, peste 13.000 – în grad de handicap grav, peste 3.000 – în grad de handicap mediu și peste 200 – în grad ușor de handicap. Cele mai multe persoane cu dizabilități se încadrează în grupele de vârstă 60-64 de ani – peste 4.000 de persoane, urmate de cele cu vârsta cuprinsă între 65-69 de ani – aproape 4.000 de persoane. Mai trebuie menţionat însă faptul că, aşa cum reiese din evidenţe, în Prahova, unul din 16 prahoveni cu handicap este minor. diz2
Necesitatea suplimentării acestor fonduri era mai mult decât necesară, în condiţiile în care doar cei care au în familie o persoană cu handicap grav, imobilizată la pat, de pildă, ştiu cât de greu este să gestionezi un buget redus având în faţă o lungă listă a necesarului zilnic pentru îngrijirea unui astfel de bolnav, listă din care, în afară de mâncare, nu trebuie să lipsească pampersii, medicamentele, dar şi alte produse necesare îngrijirii.

Implicare şi din partea unora dintre parlamentari

Trebuie menţionat că soarta persoanelor cu dizabilităţi a fost în atenţia şi a unora dintre parlamentarii prahoveni, respectiv a deputatului social-democrat Rodica Paraschiv. În luna mai 2017, cu câteva luni înainte de aprobarea Ordonanţei de Guvern la care am făcut referire, parlamentarul PSD a depus o interpelare adresată ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu. Obiectul interpelării se referea exact la necesitatea majorării indemnizațiilor persoanelor cu handicap (toate cele patru grade), considerate, la nivelul anului trecut, ca fiind surse de venit care nu pot asigura un trai decent pentru foarte multe dintre persoanele cu dizabilități. “Având în vedere că în județul Prahova, în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, sunt 36.109 persoane cu handicap neinstituționalizate, dintre care 2.211 sunt copii, și date fiind sumele foarte mici alocate prin indemnizații și bugete complementare, vă rog să ne transmiteți punctul dumneavoastră de vedere privind o majorare a acestor indemnizații. Conform legislației actuale, în condițiile prevăzute la Secțiunea 5 – articolele 57 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu dizabilități au dreptul la asistență socială sub formă de prestații sociale, după cum urmează: pentru handicap grav persoană adultă – 340 lei indemnizație și buget complementar; pentru copil cu grad grav – 106 lei; pentru grad mediu adult – 39 lei buget complementar, iar la copii cu handicap grad mediu – 39 lei buget complementar. O persoană cu handicap necesită medicație și tratamente lungi și costisitoare, în unele cazuri achiziționarea periodică de dispozitive medicale, toate acestea reprezentând costuri suplimentare celor obișnuite (hrană, îmbrăcăminte, igienă personală, facturi, utilități). Vă rugăm să luați în calcul toate aceste aspecte și varianta că o majorare a indemnizațiilor ar avea un impact bugetar minim”, a arătat deputatul Rodica Paraschiv în interpelarea adresată ministrului Muncii.

Nu în ultimul rând, mai trebuie adăugat faptul că Ordonanţa de Guvern menţionată
instituie şi obligaţia instituţiilor publice cu peste 50 de salariaţi de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilităţi. Măsura adoptată de Guvern este cuprinsă în Programul de guvernare 2017-2020 şi transpune în practică principiile Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York în 2006 şi ratificată de România prin Legea nr. 221/2010.