Ceasul apocalipsei, care simbolizează iminenţa unui cataclism nuclear, a fost dat înainte cu 30 de secunde, arătând acum două minute până la miezul nopţii, pe fondul unui risc sporit de conflict nuclear mondial şi al „imprevizibilităţii” preşedintelui american Donald Trump, scrie AFP, preluată de Hotnews.ro.
Acele ceasului Bulletin of Atomic Scientists nu au fost niciodată atât de aproape de miezul nopţii din 1953, în plin Război Rece, când Statele Unite şi URSS testau bomba cu hidrogen.
„Evident, anul 2017 a fost periculos şi haotic… cu declaraţii iresponsabile în domeniul nuclear care au inflamat situaţii deja periculoase”, a afirmat joi Rachel Bronson, preşedinta şi editoarea Bulletin of the Atomic Scientists, care ajustează în fiecare an ora acestui ceas simbolic.
„Astfel, chestiunea nucleară a revenit în centrul preocupărilor”, a adăugat ea, citând testele nucleare ale Coreii de Nord, un angajament sporit al Chinei, Pakistanului şi Indiei faţă de arsenalele lor nucleare, precum şi imprevizibilitatea declaraţiilor lui Trump.
„Principalele puteri nucleare sunt pe punctul de a relansa o nouă cursă a înarmării care va fi foarte costisitoare şi va spori riscurile de accidente şi erori”, afirmă ONG-ul, care notează „progresele remarcabile” ale programului nuclear nord-
coreean în 2017. „Pentru prima oară de mult timp, nu există nicio negociere între Washington şi Moscova asupra controlului armelor nucleare”, arată Sharon Squassoni, profesor la Institute for Internaţional Science and Technology Policy al universităţii George Washington.
De la crearea sa în 1947, ceasul apocalipsei a fost ajustat de 20 de ori, de la două minute până la miezul nopţii, în 1953, la 17 minute în 1991, la sfârşitul Războiului Rece.
În 2015, ceasul a fost dat înapoi cu două minute, la 23,57, şi lăsat neschimbat în 2016.
Cercetătorii au invocat factori precum acordul nuclear iranian şi acordul asupra climatului de la Paris, la sfârşitul lui 2015, din care Trump s-a retras ulterior.