Ana M.
În ultimii ani, studiile au dezvăluit faptul că multe alimente sunt pline de aditivi alimentari, așa că mulți consumatori încep să se orienteze către produsele tradiționale, chiar dacă sunt ceva mai scumpe decât cele obișnuite. În consecință, au apărut și falși producători care pun pe rafturi produse fabricate industrial, susținând că sunt realizate ecologic, după rețete transmise din generație în generație.
Potrivit Ghidului de bune practici pentru atestarea produselor tradiționale emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, produsul alimentar tradițional este “produsul alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii”. La nivel național, în fiecare an, reprezentanții instituțiilor cu responsabilități privind protecția consumatorilor descoperă, în urma verificărilor, sute de kilograme de alimente cu aditivi, dar etichetate ca alimente tradiționale. Și în județul nostru, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Prahova a efectuat, anul trecut, 19 acțiuni de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor tradiționale, privind atestarea acestora și atestarea produselor alimentare obținute conform rețetelor consacrate românești. Acțiunile s-au derulat atât în supermarketuri, cât și în magazine mici și piețe. La Ploiești a fost depistat un operator economic care comercializa preparate din carne ce aveau pe etichete mențiunea “produs tradițional”, ceea ce nu era adevărat. Comisarii au aplicat o amendă de 10.000 de lei pentru comercializare de produse neatestate ca produse tradiționale, dar prezentate ca atare, oprind temporar de la comercializare cantitatea de 13 kg de produse din carne, în valoare de 446 de lei.
Reprezentanții CJPC Prahova sfătuiesc consumatorii să urmărească dacă produsul tradițional expus la vânzare are afișat la locul comercializării, în copie, atestatul de înregistrare de la Registrul național al produselor tradiționale sau Registrul național al produselor consacrate. Aceste registre se află în evidența Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și se publică anual pe site-ul instituției.
De asemenea, cumpărătorii sunt sfătuiți să păstreze bonurile fiscale, să fie atenți dacă sunt respectate condițiile de depozitare indicate de producător pe etichetă și dacă sunt afișate prețurile cu care sunt comercializate produsele.