Petre Apostol

Ediţia de anul acesta a turneului de Mare Şlem Australian Open reprezintă o poveste frumoasă pentru una dintre jucătoarele române aflate pe tabloul principal. Sportiva prahoveană Ana Bogdan (25 ani, locul 104 WTA) a eliminat, în primul tur, pe a 11-a jucătoare a lumii şi a 11-a favorită a turneului, Kristina Mladenovic, din Franţa, într-o manieră categorică, iar ieri a bifat un nou succes, obţinând calificarea în runda a treia, după ce a învins-o pe Yulia Putintseva, din Kazahstan, situată pe poziţia 54 în clasamentul mondial.
Meciul cu Putintseva nu a fost deloc unul simplu, mai ales fiind disputat la o temperatură de aproape 40 de grade Celsius, părând, la un moment dat, chiar că îi scapă de sub control. Jucătoarea din Kazahstan a avut un start de meci excepţional, dominând primul set în totalitate, pe care şi l-a adjudecat cu scorul de 6-1, realizând două breakuri.
Apoi, Yulia Putintseva părea să se îndrepte spre o victorie în două seturi, după ce a început şi actul secund cu un break, completat cu un succes pe propriul serviciu, pentru a duce scorul de la 2-0. Mai mult, sportiva născută la Moscova s-a aflat la un punct de 3-0, având o şansă pentru un nou break. Însă, Ana Bogdan a dat dovadă de un psihic foarte bun, reuşind să se concentreze şi să revină, mai întâi salvând oportunitatea de 3-0 a adversarei, câştigând ghemul după trei puncte la rând.
A urmat primul său break, obţinut, de asemenea, după o revenire, de la 15:30, în urma a trei puncte consecutive. Mai mult decât atât, rolurile au părut că s-au inversat, după aceea, Ana Bogdan controlând jocul şi egalând situaţia la seturi, adjudecându-şi actul secund cu scorul de 6-2, după încă două ghemuri câştigate pe serviciul adversarei.
Setul decisiv a fost cel mai echilibrat, Yulia Putintseva reuşind prima break, însă jucătoarea din Sinaia a replicat imediat, egalând la 2, pentru ca, apoi, să se desprindă, la 5-2, închizând actul la 6-3, obţinând victoria după două ore şi opt minute de joc.
Pentru Ana Bogdan a reprezentat prima sa calificare în turul al treilea în cadrul unui turneu de Mare Şlem, la a treia prezenţă consecutivă în runda a doua. Iar pentru calificarea în turul al treilea jucătoarea prahoveană şi-a asigurat, deja, 130 de puncte în clasamentul mondial, unde avea de apărat 41 de puncte, urmând, astfel, cu siguranţă, să pătrundă între primele 100 de sportive ale lumii în ierarhia profesionistă, după ce, la junioare, a fost chiar pe poziţia a doua, în 2009.
În turul al treilea de la Melbourne, Ana Bogdan se va confrunta cu Madison Keys (22 ani, Statele Unite ale Americii), a 17-a favorită a turneului, fiind situată pe locul 20 WTA, reprezentând prima întâlnire directă din circuitul WTA. Finalistă la precedentul turneu de Mare Şlem, US Open, şi situată cel mai sus pe locul 7 în clasamentul mondial (octombrie 2016), jucătoarea americană a trecut, în turul secund, de rusoaica Ekaterina Alexandrova (locul 92 WTA), în doar 43 de minute, scor 6-0, 6-1, după ce o eliminase în runda inaugurală pe Qiang Wang (China, locul 45 WTA), scor 6-1, 7-5, în o oră şi nouă minute de joc.