V. Stoica
Sălbăticiunile au făcut ravagii în 16 localități din județul Prahova, pe parcursul acestui an, potrivit unei situații făcute publice de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Prahova.
Cu toate că au fost raportate pagube însemnate în gospodării din cele 16 localități, produse în special de urși și mistreți, niciun proprietar nu fusese despăgubit până la finalul lunii noiembrie, conform aceleiași surse. Motivul pare să fie neîndeplinirea obligațiilor specificate în legislația referitoare la modul în care trebuie să fie protejate culturile agricole sau zonele în care sunt crescute animalele domestice.
APM Prahova a prezentat, în cadrul ședinței recente a Colegiului prefectural, lista localităților și a pagubelor înregistrate în procesele-verbale de constatare și de evaluare a pagubelor produse de urși și de mistreți. Cele mai multe constatări consemnate au fost înregistrate în comuna Cerașu, cu 32 de procese-verbale de constatare a pagubelor, dintre care 23 de atacuri ale mistreților la culturile de porumb, șapte ale urșilor la pruni și alte două tot ale urșilor care au ucis animale domestice din gospodăriile populației.
Pe locul secund se alfa, în acest top, localitatea Cosminele, unde s-au produs 14 atacuri ale urșilor la livezile de pruni și alte 13 – ale mistreților la culturile de porumb. Pe locul al treilea se află comuna Măgureni, cu 24 de procese-verbale încheiate după ce mistreții au făcut ravagii în culturile de porumb.
Cele mai mari probleme produse de urși au fost însă în orașul Comarnic, acolo unde atacurile acestor carnivore mari au vizat în mod special animalele domestice, porci, oi și câini căzându-le victime sălbăticiunilor coborâte din pădure în căutare de hrană.
Nici culturile de viță-de-vie nu au fost ratate de mistreți, șapte procese-verbale consemnând pagubele produse de aceștia în comuna Tătaru și în orașul Urlați.
Deși au fost consemnate pagubele produse, proprietarii nu au fost despăgubiți, potrivit surselor oficiale, pentru că nu au îndeplinit condițiile stabilite de lege, destul de stricte și greu de pus în practică.
Poate tocmai de aceea, în prezent se află în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care aduce modificări la procedura privind modalitatea de acordare a despăgubirilor, putând să apară în viitor modificări la constituirea comisiei de constatare şi evaluare a pagubelor, a obligațiilor proprietarilor de culturi agricole și/sau silvice, a animalelor domestice, precum și a gestionarilor fondurilor de faună cinegetică.
Pentru dosarul de despăgubire a proprietarilor se atașează toate documentele solicitate care arată modul de îndeplinire a obligațiilor ce le revin proprietarilor și gestionarilor fondurilor de vânătoare, precum și documentele care atestă cheltuielile efectuate până la momentul producerii pagubei.
Acest dosar se înaintează, după verificare de către Garda Forestieră, prin decizie, către autoritățile centrale care răspund de silvicultură și autoritățile centrale de protecția mediului, pentru aprobarea despăgubirilor.