Atunci când semnalele din creier responsabile pentru controlul ochilor slăbesc, activitatea unuia dintre ochi poate avea de suferit. Această afecţiune, numită ambliopie sau ochiul leneş, este de obicei tratată prin forţarea activităţii ochiului bolnav, prin intermediul ochelarilor sau a exerciţiilor pentru ochi. Cele mai noi cercetări din domeniul tehnologiei realităţii augmentate arată că această discrepanţă vizuală poate fi tratată mult mai uşor. Constatările sunt publicate în jurnalul Association for Psychological Science notează psychologicalscience.org, preluată de MedLive.ro
„Noul sistem, ce foloseşte realitatea augmentată, ajută pacienţii să interacţioneze cu lumea înconjurătoare, prin intermediul imaginilor procesate în timp real. Sistemul oferă imagini complementare fiecărui ochi în parte, forţând ochii să utilizeze datele vizuale în mod cooperativ,” explică Min Bao, cercetător în cadrul Chinese Academy of Sciences. Sistemul este un tip special de realitate augmentată, ce permite ca imaginile captate din mediul înconjurător să fie modificate înainte de a fi transmise observatorului. De asemenea, niciun element virtual nu este suprapus acestor imagini. Cu toate acestea, folosirea realităţii augmentate pentru a modifica imaginile percepute de ochiul uman reuşeşte să evite limitările tratamentului tradiţional, observate în studiile de laborator. „Realitatea augmentată permite editarea imaginilor mediului înconjurător, aşa încât sistemul se integrează uşor cu viaţa cotidiană a pacienţilor. Câteva sesiuni de trei ore de adaptare a ochilor la sistemul ce utilizează realitatea augmentată arată că muşchiul ocular a suferit îmbunătăţiri, ce au fost observate atunci când participanţii au revenit la mediul vizual normal, după efectuarea tratamentului”, adaugă autorul principal al studiului. Pe parcursul experimentului, Bao şi colegii săi au recrutat 10 adulţi ce prezentau un dezechilibru interocular semnificativ. În timpul etapei de cinci zile de adaptare la noul sistem vizual, pacienţii au participat la o sesiune de trei ore zilnic pe parcursul căreia au purtat căştile de realitate augumentată ce furnizau o versiune uşor modificată a mediului înconjurător, în timp real. Imaginile prezentate fiecărui ochi erau identice, cu excepţia unor parcele pixelate. Sesiunile de instructaj au forţat participanţii să evalueze, în mod egal, contribuţia fiecărui ochi pentru a putea procesa scena completă.
După încheierea sesiunilor de instructaj, participanţii s-au implicat în activităţile de zi cu zi, precum vizionarea de filme, jocurile video, luarea mesei şi mersul pe jos. Pentru a măsura schimbarea la nivelul dominanței oculare de-a lungul timpului, cercetătorii au efectuat un sondaj de opinie în rândul participanţilor, ce au furnizat date privitoare la faza de adaptare a ochilor, de la începutul fiecărei sesiuni de pregătire şi până la finalul celor patru luni de studiu.
Datele au arătat schimbări legate de formarea dominanței oculare, conform cărora stimulii manifestaţi la ochii sănătoşi au devenit mai puţin dominanţi, sporind în mod eficient echilibrul între cei doi ochi. De asemenea, s-au constatat îmbunătăţiri ale vederii chiar şi după încheierea tratamentului, în cadrul analizelor efectuate în rândul participanţilor la două şi la patru luni de la studiu.
Cercetătorul Min Bao şi colegii săi au lansat o nouă metodă de remodelare a dominanţei oculare prin intermediul tehnologiei realităţii augmentate în urmă cu trei ani, în cadrul conferinţei Vision Sciences Society. Noua tehnologie ar putea avea implicaţii deosebite într-o varietate de domenii, inclusiv în oftalmologia clinică, neuroştiinţe, inginerie şi dezvoltarea de noi produse.