Principesa Margareta primeşte titlul şi apelativul de Regină după moartea Regelui Mihai, ea urmând să decidă dacă foloseşte sau nu acest apelativ, a precizat Casa Regală a României, ieri, într-un comunicat de presă, potrivit Mediafax.
Casa Regală a României a publicat, ieri, statutul complet, în care se stipulează că după decesul Şefului Casei Regale a României, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în funcţie de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină. „Şeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor şi convenţiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Şefului Casei Regale a României, fără vreo proclamaţie ulterioară, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziţia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare şi indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”, se arată în document. Totodată, consortul unei femei şef a Casei Regale nu va avea, de drept, vreun rang, privilegiu sau titlu, dar acestea vor fi primite, ad personam, prin decizia şefului Casei Regale a României, se mai arată în normele fundamentale ale Familiei Regale.
„Actualul Moştenitor la şefia Casei Regale a României este Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum înainte şi va rămâne după decesul meu Custode al Coroanei României (ad personam). Actualul consort al Moştenitoarei la şefia Casei Regale a României este: Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României (ad personam). Membrii Casei Regale a României, care vor avea titlurile, rangurile şi apelativele corespunzătoare, sunt: Alteţa Sa Regală Elena, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Sofia, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Maria, Principesa României (jure sanguinis)”, se mai arată în statut. Potrivit documentului citat, în cazul unei viitoare femei şef al Casei Regale a României, consortul său va primi titlul de „Alteţa Sa Regală Principele Consort al României”, titlu, rang şi apelativ care va precede orice alt titlu, român sau străin, pe care îl poate avea, pe durata mariajului şi numai pe durata vieţii soţiei sale şi numai atâta timp cât aceasta rămâne şef al Casei Regale Române.
Regele Mihai a încetat din viaţă, marţi, la ora 13.00, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României. Reprezentanţii mai multor ministere au convenit cu Casa Regală detaliile implicării lor în funeraliile Regelui Mihai, surse guvernamentale indicând că funeraliile vor avea loc pe 16 decembrie, iar cele trei zile de doliu naţional în intervalul 14-16 decembrie.
Aeronava cu trupul monarhului va sosi în România miercurea viitoare, 13 decembrie, la ora 11.00.
Funeraliile vor avea loc în 16 decembrie; Doliu naţional în 14, 15 şi 16 decembrie
Reprezentanţii mai multor ministere au convenit cu Casa Regală detaliile implicării lor în funeraliile Regelui Mihai, surse guvernamentale indicând că funeraliile vor avea loc pe 16 decembrie, iar cele trei zile de doliu naţional vor fi în intervalul 14-16 decembrie.
”Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Casei Regale au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire în care au discutat modul de implicare al instituţiilor guvernamentale în organizarea funeraliilor naţionale în memoria Majestăţii Sale, Regele Mihai. În cadrul întâlnirii au fost stabilite activităţile, calendarul şi detaliile tehnice privind desfăşurarea funeraliilor naţionale. La întâlnire au participat reprezentanţi ai SGG, MAE, MApN, MAI, MFP”, informează Guvernul. Potrivit unor surse guvernamentale, cele trei zile de doliu naţional în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai vor fi ţinute în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie. Stabilirea zilelor de doliu național se poate face doar prin Hotărâre de Guvern.