Violeta Stoica

O firmă din Spania a încheiat ieri, la Ploiești, în mai puțin de o oră, 46 de contracte de muncă pentru toți cei care au fost interesați să lucreze, temporar, la cules de căpșuni, într-o fermă specializată din această țară.
Dacă, în urmă cu câțiva ani, românii se înghesuiau la propriu să devină căpșunari, se pare că din cauza condițiilor grele de muncă, dar și a salariilor care nu sunt nici pe departe extrem de mari (incomparabile, totuși, cu câștigurile minime din România), nici prahovenii și nici persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în alt stat membru al Uniunii Europene nu au mai găsit atractive condițiile precizate de firma spaniolă din Andaluzia.
Cu o oră întârziere și fără vreo prezentare inițială a condițiilor oferite, reprezentanții societății spaniole nu prea au avut de ales și nu au respins niciuna dintre cele 48 de persoane înscrise pe lista AJOFM Prahova în vederea selecției pentru contractul de trei luni la cules de căpșuni.

3-aDeși angajatorul spaniol dorea să facă rost de sute de muncitori necalificați pentru munca brută la cules de căpșuni în campania 2018, la Ploiești – deși a fost pentru prima dată când prin AJOFM Prahova s-a organizat o selecție de persoane care să fie angajate pentru Spania– mai puțin de 50 de oameni s-au prezentat, ieri, la locația din centrul municipiului pentru a participa la selecție. De altfel, având în vedere numărul foarte mic de solicitanți ai unui loc de muncă temporar la ferma din Spania, niciunul dintre aceia care au venit la selecție nu s-a întors acasă cu buza umflată, fiind recrutate pe loc 46 dintre cele 48 de persoane prezente, una fiind trecută pe lista de rezervă, iar o alta având contract nominal.
Nu doar prahoveni au fost printre cei care au semnat, după doar câteva minute de discuție cu reprezentantul firmei spaniole, contracte de muncă pentru o perioadă de trei luni, începând de la mijlocul lunii februarie 2018, ci și locuitori din județele limitrofe Prahovei sau din Botoșani.
Bărbați și femei, cupluri sau nu (deși angajatorul anunțase că angajează 400 de femei și 200 de cupluri) au plecat cu contractele semnate fără însă să solicite angajatorului spaniol prea multe informații despre locurile de muncă la ferma din sudul Spaniei.
Faptul că reprezentantul firmei spaniole care a recrutat ieri personal necalificat la Ploiești a întârziat circa o oră “din cauza traficului” a fost de bun augur pentru patru dintre prahovenii care veniseră la selecția pentru munca brută la cules de căpșuni. Toți veniseră fără cărțile de identitate, ceea ce ar fi făcut imposibilă încheierea contractelor, dar întârzierea viitorului lor angajator le-a permis să ajungă la Boldești-Scăeni pentru a-și lua de acasă buletinele.

Condiţiile de muncă pentru trei luni de contract

Potrivit informațiilor oficiale, date publicității de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova, durata contractului semnat ieri este de trei luni, data estimată pentru angajare fiind 15 februarie 2018. Timpul de lucru este de 6,5 ore pe zi/ 39 ore pe săptămână împărţite în 6 zile, ziua a 7-a fiind zi de odihnă care poate să nu coincidă, însă, cu ziua de duminică.
3-bSalariul oferit de angajatorul spaniol care a făcut recrutările ieri la Ploiești este de 40,43 euro brut/zi, plătibil la două săptămâni prin transfer bancar. Contribuţiile datorate sunt de 2% impozit pe venit şi 113 euro asigurare socială.
Cazarea este asigurată de angajator, iar muncitorul trebuie să plătească 1,6 euro/zi pentru cheltuieli. Muncitorul plăteşte primul transport de venire, iar firma plăteşte întoarcerea, cu condiţia ca muncitorul să folosească mijlocul de transport oferit de firmă. Preţul primului drum se va recupera din primele salarii.
AJOFM Prahova – care oferă complet gratuit serviciile de consiliere și de preselecție a muncitorilor pentru piața europeană a muncii – i-a și informat în scris pe toți cei prezenți despre ce se poate face în cazul apariției unor probleme la locul de muncă din Spania. Conform acestor informații, angajații care consideră că nu li se respectă toate drepturile conform contractului se vor putea adresa Inspecției Teritoriale de Muncă din provincia spaniolă în care își vor desfășura activitatea, dar și atașatului pe probleme de muncă din cadrul Ambasadei României din Spania, punându-li-se la dispoziție precizări privind numele unei persoane de contact și datele acesteia.