F.T.

Un loc de muncă sigur în structurile MAI este, cel mai probabil, motivul pentru care, la Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina, s-au înscris peste 10.000 de candidați care vor susține examen pentru ocuparea celor 1.300 de locuri scoase la concursul din sesiunea din această iarnă.
Pe de altă parte, acest aflux de aspiranți la meseria de polițist este și în avantajul oficialilor Poliției Române (care, mai mult sau mai puțin voalat, au recunoscut că este criză în sistem, ca urmare a pensionărilor masive din ultima perioadă) și, nu în ultimul rând, al cetățenilor. Da, al cetățenilor – în special al celor din mediul rural – nu puțini fiind aceia care acuză, în ultima vreme, că “să tragi cu tunul şi nu dai de un polițist pe o rază de câțiva kilometri”.
Această sesiune de admitere „intermediară” reprezintă, de altfel, o premieră în istoria de după anul 1990, după cum spunea, în toamnă, tot la Câmpina, șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu, cât timp astfel de concursuri se organizau o singură dată pe an.
Dar aceasta nu este singura premieră.

Candidații admiși la Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina nu-și vor mai toci coatele pe băncile școlii și nu vor mai fi nevoiți să îndure privațiunile vieții cazone timp de doi ani – cum era regula până anul trecut – ci numai un an. Ceea ce sună tentant, nu ?
Astfel, “îmbulzeala” înregistrată la înscriere – peste opt candidați pe loc ! – ar fi justificată, potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, inclusiv prin faptul că a fost abrogată condiția îndeplinirii criteriului înălțimii minime.

Scoala de Agenti de Politie Campina
O altă explicație a numărului mare de candidați – criticată pe rețelele de socializare de către cei care au susținut, spun ei, probe mai grele la admitere – ar fi și noul sistem de evaluare a performanţelor fizice a aspiranților la uniforma de polițist. În acest context, iată ce se precizează în Ordinul nr. 144/2017 al Ministerului Afacerilor Interne: “Proba (sportivă – n.n.) se execută în ţinută sportivă decentă adecvată anotimpului (pantofi de sport, tricou, pantaloni scurţi sau trening)”. Dar, atenție!, același document mai stipulează: “În cazul în care condiţiile meteorologice împiedică organizarea şi desfăşurarea activităţilor de evaluare a performanţei fizice (pe timpul ploilor torenţiale, pe timp de ceaţă, la temperaturi de peste +30°C sau sub 0° Celsius ori în alte condiţii de natură să favorizeze producerea de accidente), acestea se desfăşoară în sala de sport”. Iar examenul de admitere la Câmpina se va derula în luna ianuarie, deci șansele ca aspiranții la uniforma de polițist să fie examinați din punct de vedere al aptitudinilor fizice în sală sunt destul de mari.
În total, sunt 11 probe fizice pe care candidații trebuie să le susțină. Una este săritura în lungime de pe loc. (“La semnalul evaluatorului, candidatul execută săritura în lungime de pe loc, în spaţiul delimitat. În situaţia în care se calcă linia de start, se depăşeşte lateral spaţiul delimitat sau nu este îndeplinit baremul minim obligatoriu, candidatul va fi penalizat, baremul minim fiind de 1,80 de metri”, se arată în Ordinul MAI.
O alta este “ rostogolirea succesivă”, în sensul că aspirantul la uniforma de polițist trebuie să execute două rostogoliri succesive înainte. “În situaţia în care, pe timpul execuţiei, se depăşeşte spaţiul saltelelor cu întreg corpul, candidatul va fi penalizat cu 3 (trei) secunde”, se stipulează în același document.
O altă probă este “deplasarea în echilibru cu transport de greutăţi pe banca de gimnastică”, probă care constă în ridicarea a două greutăţi de câte 5 kilograme fiecare, așezate în faţa unei bănci de gimnastică, bancă pe care candidatul trebuie să urce și să se deplaseze cu cele două greutăți. ”În situaţia în care, pe timpul execuţiei, candidatul atinge solul, scapă una dintre greutăţi sau pe ambele, va fi penalizat cu 3 (trei) secunde”, mai prevede regulamentul de concurs.
Nu mai enumerăm celelalte probe, deoarece, cel mai probabil le știu sau ar trebui să le știe candidații din această sesiune de admitere la Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina. Acolo unde își depuseseră dosarele, până în ziua de 5 decembrie (termenul limită de înscriere la examenul de admitere), 10.404 candidați, pe cele 1.300 de locuri. Adică peste opt candidați pe loc.
Asta în vreme ce, la Școala de Poliție “Septimiu Sever” din Cluj Napoca nu sunt nici șase pe loc ( 1.673 de candidați pe 300 de locuri disponibile).