Tensiunea arterială oscilantă poate fi la fel de periculoasă precum tensiunea arterială crescută constantă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City. Rezultatele studiului, la care au participat 11 mii de pacienţi, au fost publicate recent în jurnalul de specialitate American Heart Association, informează sciencedaily.com.
După o revizuire a datelor medicale, cercetătorii au descoperit că pacienţii care aveau un indice mare de tensiune arterială sistolică au avut o frecvenţă mare a vizitelor la medicul specialist, precum şi un risc crescut de deces prematur, prin comparaţie cu persoanele care aveau o tensiune arterială mai puţin oscilantă. Tensiunea arterială sistolică reprezintă maximul presiunii produs de sânge la curgerea prin artere spre celelalte organe. Potrivit American Heart Association, o tensiune arterială sistolică normală nu depăşeşte indicele de 120, iar o tensiune crescută este clasificată ca depăşind indicele de 140. Cercetătorii au analizat aceste date după realizarea celui mai mare studiu clinic pe tema hipertensiunii arteriale, pe parcursul căruia tensiunea arterială a fost măsurată în rândul a aproape 11 mii de pacienţi pe o perioadă de patru ani, între 2007 şi 2011.
La majoritatea oamenilor, tensiunea arterială sistolică creşte constant odată cu înaintarea în vârstă din cauza rigidităţii crescute a arterelor şi a acumulării de grăsimi şi ioni de calciu de-a lungul peretelui arterial, formând placă de aterom, ceea ce creşte riscul bolilor cardiovasculare, potrivit American Heart Association. Dr. Clemens, autorul principal al studiului, recomandă ca persoanele în vârstă să îşi măsoare tensiunea arterială frecvent pentru a reduce riscul factorilor variabili ce pot influenţa măsurătorile.
„Ca urmare a acestui studiu, recomandăm tuturor pacienţilor ce suferă de boli cardiovasculare să adopte toate măsurile necesare pentru a ţine sub control tensiunea arterială. În acest sens se recomandă adoptarea unei diete alimentare sănătoase, a unui program de activitate fizică susţinut şi vizita la medicul specialist pentru prescrierea medicamentelor de management a tensiunii arteriale,” adăugă dr. Clemens. „Acest studiu deschide noi oportunităţi de cercetare pentru identificarea cauzelor variaţiilor de tensiune arterială sistolică pentru a afla dacă aceasta poate fi un factor de predicţie al decesului prematur, ajutând astfel medicii să gestioneze mai bine sănătatea pacienţilor ce suferă de boli cardiovasculare,” conchid autorii.