Nicoleta Dumitrescu
Ieri, cea mai importantă staţiune de pe Valea Prahovei, Sinaia, a fost din nou în centrul atenţiei. Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului Rege Mihai a fost adus şi depus, pentru patru ore, în Castelul Peleş. Cortegiul funerar, însoţit de membrii Familiei Regale, a ajuns la Peleş la ora 13,20, zece minute mai târziu sicriul fiind purtat pe umeri de opt militari şi depus în Holul de Onoare. De altfel, întregul program de la Sinaia al zilei de ieri a avut, pe lângă sobrietate, şi o rigoare până la detaliu, desfăşurându-se pe ore şi minute. Chiar dacă publicul nu a avut acces la ceremonie, sute de oameni s-au aflat pe traseul traversat de cortegiul funerar ce a avut ca destinaţie Sinaia, ieşind în întâmpinare pentru a-şi prezenta un ultim omagiu. Singurele care au avut acces în Holul de Onoare, alături de membrii Familiei Regale, au fost oficialităţile, începând cu preşedintele Klaus Iohannis, continuând cu membri ai Guvernului, Parlamentului şi delegaţii ale partidelor parlamentare.
Zi frumoasă , ieri, la prânz, la Sinaia, soarele ieşind din nori şi îmbrăcând în raze timide atmosfera binecunoscutei staţiuni de pe Valea Prahovei. Soarele de decembrie dădea o lumină şi mai aparte liniştii ce plutea în aer, având în vedere că oraşul a cărui istorie este legată şi de blazonul regalităţii era în aşteptarea, la Castelul Peleş, a cortegiului funerar ce l-a adus aici, pentru ultima dată, pe fostul Rege Mihai I. Chiar şi în Gara Sinaia era linişte mai mult decât oricând, în faţa gării regale fiind aşezate portrete ale fostului suveran , înconjurate de candele aprinse. La ora 11 fix însă, liniştea staţiunii a fost spartă de sunetul prelung al clopotelor, inclusiv al celor de la Mănăstirea Sinaia, având în vedere că la acea oră era adus în ţară, pe Aeroportul Otopeni, sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului rege.
Pentru primirea cortegiului funerar, pe tot traseul pe care se ajunge de obicei la Castelul Peleş- fie cu automobilul, fie pe jos – au fost instituite reguli stricte de monitorizare şi pază, turiştii neavând acces pentru vizitarea muzeelor Peleş şi Pelişor, ţinând cont că, nu peste multe ore , urma să fie adus şi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş sicriul regal.
Cortegiul funerar a ajuns la Castelul Peleş în jurul orei 13,20, acesta fiind întâmpinat de către Garda de Onoare formată din 60 de militari ai Batalionului 21 Vânători de Munte de la Predeal. Din maşina mortuară, sicriul a fost ridicat şi purtat pe umeri de către 8 militari de la Brigada 30 Gardă Bucureşti. Trebuie spus însă că, până să ajungă la Castelul Peleş, în localităţile de pe DN1, cortegiul a fost întâmpinat de sute de oameni care au aplaudat şi şi-au luat rămas-bun de la fostul Rege Mihai. Inclusiv sinăienii l-au aşteptat în principalele intersecţii ale staţiunii. Cortegiul a fost format dintr-un lung şir de maşini de culoare neagră, sicriul fiind însoţit de membrii Familiei Regale. Maşina care a transportat corpul neînsufleţit a lăsat la vedere sicriul acoperit cu steagul Casei Regale. La ora 13,30, în onor de trompetă, sicriul a fost dus în Castelul Peleş, moment în care Garda de Onoare a prezentat onorul, inclusiv membrilor Familiei Regale- Principesa Margareta, Custodele Coroanei române, Principele Radu, Principesele Elena, Sofia, Maria, inclusiv fostul Principe Nicolae şi logodnica.
Oficialităţile prezente alături de aceştia au depus coroane, au prezentat condoleanţe şi au semnat în Cartea de Condoleanțe. Ieri a fost deschisă o a doua Carte de Condoleanțe, după ce în prima- deschisă în urmă cu o săptămână- sute de turişti români şi străini au lăsat mesaje în memoria fostului suveran. De menţionat că , pe toată durata ceremoniei, sicriul a fost acoperit cu drapelul tricolor purtând însemnele Casei Regale, peste care s-a aflat, pe o pernă din catifea de culoarea vişinie, coroana de oţel reprezentând Coroana regală a României, care a fost turnată din ţeava unui tun otoman capturat, în timpul războiului de independenţă, în august 1877, în lupta de la Griviţa. Carol I a ales pentru coroană oţelul şi nu aurul pentru a simboliza vitejia ostaşilor români. Cu această coroană, fostul suveran a fost încoronat în anul 1940 şi uns rege , de către Patriarhul de atunci al României .
Domeniul regal Peleş a fost îndrăgit de către fostul Rege Mihai deoarece acesta s-a născut, pe 25 octombrie 1921, la Castelul Peleş, unde şi-a petrecut primii cinci ani de viaţă în „Apartamentul voievodului“, situat la etajul al doilea al castelului. În timpul vieţii, fostul suveran s-a întors la Castelul Peleş după 60 de ani de exil, în mai 2008, iar apoi a mai făcut o singură vizită în 2009, la Jubileul Principesei Margareta. Informaţia am aflat-o de la reprezentanţi din conducerea Muzeului Naţional Peleş, de la care am obţinut şi o serie de date legate de însemnătatea Holului de Onoare, unde a fost depus, ieri, pentru câteva ore, sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului suveran. „Holul de Onoare a fost amenajat de către arhitectul principal al Castelului Peleş, cehul Karel Liman, în anul 1911. Este cea mai înaltă încăpere din castel -16 m., desfășurându-se pe trei niveluri şi fiind acoperită cu un plafon vitrat care se deschide acţionându-se manual sau electric. Remarcabilă este decoraţia în lemn, comandată atelierelor Bernhard Ludwig de la Viena, inspirată după cea a unei camere reprezentative pentru Renaşterea Germană, aşa numita cameră Fredenhagen, aflată actualmente în Palatul Camerei de Comerţ din Lubeck. Este principala sală de primire a oaspeţilor şi este locul unde a avut loc nunta Principesei Ileana, fiica Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, cu Principele Anton de Habsburg în anul 1932. De asemenea, încăperea a fost folosită şi pentru funeraliile Reginei Maria a României, în anul 1938“.
Sicriul cu corpul neînsufleţit al fostului Rege Mihai I a fost transportat, ieri seară, de la Castelul Peleș la Bucureşti, la Palatul Regal, unde, depus în Sala Tronului, va sta până mâine. Sâmbătă, conform programulului funeraliilor deja anunţat, după un scurt serviciu religios, la ora 11.00, sicriul va fi așezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, unde sunt programate ceremonii religioase şi militare. Ulterior, la ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun, formându-se un cortegiu funerar pe traseul Piaţa Palatului Regal – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare, după care cortegiul se va deplasa la Gara Regală Băneasa, sicriul fiind transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Slujba de înmormântare va avea loc în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș, în cadrul unei ceremonii private.