Încrederea românilor în UE, deşi continuă să fie peste media europeană, a înregistrat din primăvară şi până acum o scădere de 6 puncte procentuale, arată datele celui mai recent Eurobarometru realizat de Comisia Europeană și preluat de Hotnews. Mai mult, în timp ce optimismul faţă de starea economiei este în creştere în rândul europenilor, în ţara noastră percepţia faţă de situaţia economică este dintre cele mai proaste. Românii se evidenţiază şi în ce priveşte pesimismul cu privire la impactul crizei economice asupra locurilor de muncă. În privinţa principalelor temeri cu care se confruntă la nivel naţional, românii chestionaţi au indicat nivelul de trai, situaţia economică, sănătatea şi asistenţa socială, mai releva sondajul realizat în noiembrie 2017.
Eurobarometrul a fost realizat pe un eşantion de 28.055 de persoane (1.062 în România), prin interviuri faţă în faţă, în perioada 5-14 noiembrie 2017.
Trendul de creştere a încrederii în instituţiile europene şi în cele politice a stagnat, potrivit acestui ultim Eurobarometru dat publicităţii ieri.
Încrederea în Uniunea Europeană este, potrivit sondajului, de 41% (-1 punct procentual faţă de primăvara lui 2017), dar continuă să depăşească încrederea cetăţenilor UE în guvernele naţionale (36%) şi în parlamentele naţionale (35%).
Încrederea în UE este cea mai mare în Lituania (64%), Bulgaria (57%) şi Luxemburg (56%). Din primăvară, încrederea în UE a câştigat teren în 10 ţări, dar a scăzut în 17 ţări.
În cazul României, procentul încrederii în UE este de 51%, cu 6 puncte procentuale mai mic faţă de primăvară, ţara noastră având una dintre cele mai mari scăderi de încredere.
40% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE; 37% au o imagine neutră, iar numărul europenilor care au o imagine negativă despre UE rămâne la un nivel scăzut, la 21%. Aceste rezultate s-au menţinut stabile faţă de primăvară 2017 şi confirmă tendinţa crescătoare înregistrată începând cu 2016, se precizează în studiu.
Majoritatea respondenţilor au o imagine pozitivă despre UE în 14 ţări, cele mai mari procentaje fiind înregistrate în Irlanda (59%), Bulgaria şi Luxemburg (ambele cu 57%).
În România, 47% au în general o imagine pozitivă despre UE, însă procentul este cu 4 puncte în scădere faţă de eurobarometrul din primăvară. Românii cu o imagine neutră despre UE sunt în procent de 38% (+ 2), iar cu una negativă – 14% (+ 2).
Mai puţini optimiști privind viitorul
Majoritatea europenilor sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE (57%, + 1). Acest lucru este valabil în toate statele membre, cu excepţia a două dintre ele (faţă de 24 în primăvara 2017): Grecia (60% „pesimişti” faţă de 37% „optimişti”) şi Regatul Unit (48% faţă de 44%).
Optimismul cu privire la viitorul UE este cel mai mare în Irlanda (80%), Luxemburg (72%) şi Malta (70%). Nivelul cel mai scăzut al optimismului se înregistrează în Franţa (49%) şi Italia (50%).
Dintre respondenţii din România, 66% (- 1 faţă de primăvară) s-au declarat optimişti în privinţa viitorului UE, iar 29% (+ 1) pesimişti.
Sondajul mai relevă ca 44% dintre europeni sunt de acord că „vocea lor contează în Europa”, atingând un nou record la acest indicator începând cu toamna anului 2004.
De asemenea, 70% dintre europeni se simt cetăţeni ai UE. „Libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor şi a serviciilor în UE” şi „pacea între statele membre ale UE” sunt percepute ca fiind cele mai semnificative rezultate pozitive ale UE, de 57% şi, respectiv, 56% dintre europeni.
Imigraţia este cea mai importantă problemă a UE la ora actuală (39%, + 1). Terorismul se situează pe locul doi (38%, -6 puncte), cu mult înaintea situaţiei economice (17%, -1), a stării finanţelor publice ale statelor membre (16%, -1) şi a şomajului (13%, -2).
Românii consideră că principalele probleme cu care se confruntă UE în prezent sunt terorismul (41%) şi imigraţia (36%), urmate de situaţia economică şi infracţionalitatea (13% fiecare).
La nivel naţional, principalele preocupări ale cetăţenilor europeni rămân şomajul (25%, -4) şi imigraţia (22%, neschimbat).
Românii consideră în schimb că cele mai importante probleme cu care se confruntă ţara în acest moment sunt creşterea preţurilor/ inflaţia/ nivelul de trai (30%), situaţia economică (29%) şi sănătatea şi asistenţa socială (25%). Eurobarometrul de toamnă relevă că optimismul faţă de starea economiei şi sprijinul pentru moneda euro sunt în creştere în rândul europenilor.
Pentru prima dată de la începutul crizei economice din 2007, mult mai mulţi europeni au o opinie pozitivă cu privire la situaţia actuală a economiei UE (48%, + 6 puncte procentuale faţă de primăvara anului 2017) decât una negativă (39%, -7).
De altfel, majoritatea respondenţilor din 23 de state membre afirmă că situaţia actuală a economiei europene este bună (faţă de 21 în primăvara anului 2017).
În ceea ce priveşte România, procentul celor care consideră „bună” situaţia actuală a economiei UE este de 51%, o scădere de 9 puncte procentuale în încredere.
Tot 48% este şi procentul europenilor care consideră că situaţia actuală a economiei lor naţionale este bună (+ 2). Acesta reprezintă cel mai înalt nivel de încredere exprimat după toamna anului 2007.
Doar 22% dintre cetăţeni consideră „bună“ situaţia economiei
În România în schimb, percepţia privind starea economică a ţării este mai mult negativă. Doar 22% dintre români consideră „bună” situaţia economiei, o scădere cu 7 puncte procentuale faţă de primăvară, în timp ce 76% o consideră „proastă”. Doar în alte cinci ţări din UE oamenii au o părere mai proastă cu privire la economia naţională: în Grecia, Croaţia, Bulgaria, Italia şi Spania.
România se evidenţiază şi în ce priveşte pesimismul cu privire la impactul crizei economice asupra locurilor de muncă. Dacă, la nivelul întregii UE, aproape jumătate dintre europeni consideră că acest impact al crizei şi-a atins deja vârful, proporţia românilor care cred în schimb că răul cel mai mare încă nu s-a produs este de 52%, cu 11 puncte procentuale în creştere faţă de eurobarometrul din primăvară.
Totodată, conform sondajului, în zona euro, trei sferturi dintre respondenţi susţin moneda euro (74%, +1), cel mai mare procentaj înregistrat din toamna anului 2004 până în prezent. Per total, la nivel UE, 61% susţin uniunea monetară.