O răceală este o infecţie virală uşoară a nasului, a gâtului, a sinusurilor şi a căilor respiratorii superioare care produce, strănut, durere în gât, nas înfundat şi tuse.Durează de la 3 la 10 zile, potrivit MedLive.ro
Gripa este cauzată de un alt grup de viruşi. Simptomele tind să fie mai severe şi să dureze mai mult. Apare în special în timpul iernii, motiv pentru care este cunoscută şi sub denumirea de „gripă sezonieră”. Provoacă temperatură ridicată, dureri de cap şi dureri generale, oboseală, lipsa poftei de mâncare şi dureri în gât. În anii 1950, a existat un studiu în care se spunea că se pierde cea mai mare parte din căldura corpului prin cap. Au fost făcute mai multe studii de atunci, care au stabilit că este doar mit. Deşi capul este expus mai mult decât restul corpului, reprezintă doar aproximativ 8% din suprafaţa corpului. Purtarea unei căciuli poate ajuta la prevenirea pierderilor de căldură şi cam atât. Când este frig sistemul imunitar încetineşte. Răspunsul imunitar poate, de fapt, să fie mai lent, conform unui studiu realizat la Universitatea Yale, pe şoareci. Cercetătorii au infectat şoareci cu virusul şi au testat răspunsul sistemului imun la temperaturi diferite. Însă, este nevoie de mai multe cercetări, înainte de a se ajunge la aceeaşi concluzie la oameni. Virusul gripal se transmite mai repede când e frig.
Acest lucru se datorează faptului că învelişul lipidic al virusului devine mai dur la temperaturi mai scăzute, ceea ce înseamnă că virusul este mai activ şi mai rezistent şi este mult mai probabil să vă infecteze. Picioarele reci pot reduce răspunsul imun. Un studiu din 2005 realizat de Şcoala de Bioştiinţe din Cardiff a urmărit efectele răcirii puternice a picioarelor pe un eşantion de 180 de subiecţi, dintre care jumătate au fost parte a grupului de control. În urma studiului au constatat că 13 persoane, dintre cele 90 de persoane cărora le-au fost răcite picioarele, s-au îmbolnăvit în următoarele 4/5 zile. În cazul grupului de control, 5 persoane din 90 au răcit în acelaşi interval, deşi nu au trecut prin testul propriu-zis.
În urma rezultatelor, cercetătorii au decis că sunt necesare şi alte studii pentru a veni cu o concluzie clară asupra problemei. Numărul mare de îmbolnăviri din sezonul rece poate fi explicat şi prin faptul că aerisirea încăperilor este mai scăzută şi aglomeraţia creşte, astfel încât o persoană bolnavă, într-un spaţiu închis, poate infecta mult mai uşor pe alţii.
Nu este necesar să vă îmbrăcaţi mai gros, dar este important să evitaţi aglomeraţia, să vă spălaţi în mod regulat pe mâini, să dezinfectaţi suprafeţele care sunt atinse de mulţi oameni. În plus, să aveţi grijă la lipsa somnului şi la stres, acestea pot slăbi sistemul imunitar şi vă puteţi îmbolnăvi mai uşor.