Cardiologii americani au anunțat, recebt, o revizuire a definiției hipertensiunii arteriale care, în opinia lor, apare când tensiunea arterială atinge valorile 13/80, față de 14/90 cum era înainte, informează AFP, preluată de Agerpres.
”O tensiune arterială prea ridicată este acum definită printr-o presiune sistolică de 130 milimetri de mercur (mmHg) și o presiune diastolică de 80 mmHg”, potrivit noilor linii directoare publicate în jurnalul ”Hypertension”, o publicație a Colegiului American de Cardiologie.
Acestea au fost prezentate în cadrul Sesiunii Științifice din 2017 organizată de Asociația Americană a Inimii (AHA) în Anaheim, California, Statele Unite.
Complicațiile cardiovasculare se pot produce chiar și în condițiile unei tensiuni arteriale de 13/80, au explicat cardiologii în această actualizare a liniilor directoare care definesc hipertensiunea și tratamentul acesteia, prima revizuire din 2003 până în prezent.
Această nouă definiție presupune că 46% dintre persoanele adulte din Statele Unite prezintă o tensiune arterială excesivă, comparativ cu procentul de 32% din prezent.
Hipertensiunea arterială este a doua cauză principală a bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral, după fumat.
Însă, a avea o tensiune arterială de 13/80 nu înseamnă neapărat că aceste persoane necesită tratament medicamentos, a subliniat doctor Paul Whelton, profesor de epidemiologie la Facultatea de igienă și sănătate publică „Johns Hopkins“ din Baltimore.
„Seamănă puțin cu lumina portocalie (a semaforului), care indică faptul că, în primul rând, trebuie redusă tensiunea fără medicamente, prin intermediul unor schimbări la nivelul stilului de viață”, a precizat acesta el. Whelton a enumerat în acest sens pierderea din greutate, exercițiile fizice mai exigente, o alimentație mai sănătoasă și evitarea consumului de sare, de alcool și a stresului.
Oamenii de știință estimează că destul de puțini oameni vizați de această nouă definiție a hipertensiunii ar avea nevoie de tratament. Însă se așteaptă ca un număr important de adulți cu vârsta sub 45 de ani să fie în prezent vizaţi de această nouă definiție.
Noile linii directoare au eliminat și categoria așa-numită „prehipertensiune”, care presupune o presiune sistolică între 120 și 139 și o presiune diastolică între 80 și 89.