Petre Apostol
Anul viitor, în ciclismul din România sunt mari şanse de a se reînvia o tradiţie, un simbol, practic, al acestei discipline sportive din ţara noastră, anume „Mica Buclă”. Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a anunţat, de curând, că există un proiect de organizare a Turului Ciclist al României în 2018, dorind să reunească prin acest eveniment toate regiunile din ţară, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.
„Turul Ciclist al României este un proiect extraordinar la care ţin foarte mult, pentru că va îmbina sportul şi cultura în anul Centenarului. Sunt 100 de ani de la Marea Unire şi încercăm prin Turul Ciclist să unim regiunile României. Îmi doresc, de asemenea, ca la fiecare finiş al cicliştilor să organizăm şi un eveniment cultural. Vrem să implicăm Ministerul de Interne, administraţia locală, pentru că bugetul este unul foarte mare, la fel şi Ministerul Culturii, pentru că vorbim şi despre evenimente culturale”, a spus Dunca pentru Agerpres.
Turul României este deja inclus în calendarul pe 2018 al Uniunii Cicliste Internaţionale, fiind de categorie 2.2 şi programat în perioada 18-23 septembrie. Conform programului anunţat de Federaţia Română de Ciclism şi de reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului, Turul Ciclist al României va cuprinde cinci etape, pornind din Alba Iulia şi ajungând în Bucureşti, în penultima zi a competiţiei caravana urmând să traverseze şi judeţul Prahova, trecând prin Ploieşti. În plus, există posibilitatea ca întrecerea să fie televizată.
Traseul complet ar urma să fie următorul:
Ziua 1: Alba Iulia – Blaj – Sibiu
Ziua 2: Sibiu – Făgăraș – Râșnov
Ziua 3: Brașov – Târgu Secuiesc – Mărășești – Focșani
Ziua 4: Buzău – Ploiești – Târgoviște
Ziua 5: circuit București.
Prima ediţie a Turului Ciclist al României a fost organizată în 1934, de către ziarul „Sportul Zilnic”, România devenind, atunci, a şasea ţară din lume care organiza un tur naţional destinat sportivilor amatori. Ultima oară, Turul României s-a desfăşurat în anul 2013, când a avut loc cea de-a 50-a ediție.
De-a lungul celor 50 de ediţii desfăşurate, pe lista câştigătorilor s-au regăsit şi ciclişti prahoveni, chiar un sportiv din Prahova deţinând recordul titlurilor consecutiv obţinute, regretatul Constantin Dumitrescu, învingător între 1954 şi 1956. Doar Mircea Romaşcanu a mai reuşit să câştige de trei ori, însă în decursul a patru ediţii. Ultimul succes al unui sportiv prahovean în Turul României s-a înregistrat în 2007, când slăniceanul Daniel Anghelache şi-a adjudecat victoria în clasamentul general.
Ultima victorie românească în Mica Buclă s-a înregistrat în 2011, când se impunea Andrei Nechita. De remarcat că, în respectiva ediţie, caravana Turului României a trecut ultima dată prin judeţul Prahova.