Deşi umorul nu vindecă cancerul, poate ajuta pacienţii să facă faţă mai bine durerii. Aceştia folosesc metafore pline de umor pentru a se încuraja şi a se distanţa de suferinţa specifică bolii. În cartea „Metaphor, Cancer and the End of Life”, autorii Elena Semino, Andrew Hardie, Sheila Payne şi Paul Rayson, de la Universitatea Lancaster şi Zsófia Demjén de la Universitatea College din Londra prezintă metodologia, constatările şi implicaţiile unui studiu pe tema utilizării metaforelor pentru a discuta despre cancer şi sfârşitul vieţii, informează lancaster.ac.uk, preluat de Medlife.ro. „Am analizat un forum online dedicat persoanelor ce suferă de cancer şi am constatat că unii utilizatori glumesc, în mod constat, pe seama suferinţei lor. Unii pacienţi utilizează formula de adresare „Domnul C”, referindu-se la cancer, iar „Vrăjitorul din Onc” pentru a se referi la medicii oncologi,” declară Elena Semino, autoarea principală a studiului. Glumitul pe seama bolii îi ajută pe bolnavi să facă faţă unor circumstanţe grave, ameninţătoare şi imprevizibile pentru sănătatea lor şi îi uneşte pe cei bolnavi în lupta împotriva cancerului. Studiul se concentrează asupra metaforei ca instrument lingvistic central, folosit frecvent pentru a descrie experienţele pacienţilor de la debutul bolii, precum şi emoţiile prin care aceştia trec şi gândul la moarte.
Studiul analizează limbajul metaforic folosit de membrii a trei grupuri din domeniul asistenţei medicale: Studiul dezvăluie posibilele efecte şi funcţii ale utilizării metaforelor, precum naşterea unui sentiment de apartenenţă la comunitate în rândul pacienţilor ce suferă de cancer. În acest sens, cercetătorii sunt de părere că nu există alegeri „bune” sau „rele” în limbajul utilizat de către aceştia pentru a discuta aspectele suferinţei lor şi, în funcţie de modul în care metaforele sunt folosite, acestea reflectă emoţiile şi percepţiile fiecăruia dintre pacienţi şi le întăreşte rezistenţa în faţa bolii. Constatările au implicaţii semnificative asupra modului în care profesioniştii din domeniul sănătăţii pot utiliza limbajul pacienţilor pentru a comunica eficient cu aceştia pe tot parcursul îngrijirilor medicale. Câteva metafore folosite de pacienţii cu cancer.
Animale: utilizate în principal de către pacienţi şi îngrijitori când scriu online. Ambele grupuri descriu negativ cancerul ca fiind o „fiară”. Câţiva pacienţi folosesc metaforic „pui” pentru a sugera că se percep pe ei înşişi ca opusul noţiunii convenţionale a pacientului cu cancer „curajos” şi sunt ca un animal speriat în farurile automobilului.
Sporturi şi jocuri: folosesc opoziţia dintre „maraton” şi ”sprint” pentru a sugera că, la fel ca un maraton, cancerul necesită efort susţinut, determinare şi rezilienţă pe o perioadă lungă de timp. Este o modalitate bună de a pregăti pe cineva să aibă grijă de o persoană cu o boală terminală.
Religia şi supranaturalul: metaforele extrase din religie şi supranatural sunt mai frecvente pe forumurile online. Pacienţii descriu situaţii dificile în care se găsesc ca fiind în „iad” şi situaţii de incertitudine şi aşteptare pentru întâlniri sau rezultate ca fiind în „infern”. Alţii vorbesc despre „monstrul cu ochi verzi” şi despre tumori ca fiind „dragoni”. Restrângerea capacităţii de mişcare: Acest lucru este valabil în special pentru incapacitatea de a-şi părăsi locuinţa, astfel încât casa devine o „capcană” sau se simt „prinşi” într-un coşmar. Într-un mic studiu publicat în 2013, cercetătorii au intervievat 17 femei care au primit tratament pentru cancer ovarian recurent despre modalităţile în care au folosit şi au vizualizat umorul referitor la diagnosticul lor. Cercetătorii au descoperit că aproape toate (17, 82%) au folosit umorul pentru a face faţă diagnosticului lor, iar 13 din 17 (76%) au raportat că a contribuit la reducerea anxietăţii lor. Într-un studiu separat, 93% dintre persoanele care se confruntă cu o boală terminală (316 din cei 340 de pacienţi) au spus că simţul umorului la sfârşitul vieţii a fost „foarte important”, aproape la fel de important ca absenţa durerii. Adevărul trist este că mulţi oameni nu ştiu ce să spună sau cum să acţioneze atunci când cineva de care le pasă are cancer. Cu toate acestea, râsul deseori uşurează această tensiune, permiţând prietenilor şi familiei să încurajeze şi să fie alături de persoana care are cancer.