Violeta Stoica

Posibilitatea transferului de administrare a Minei Unirea din Salina Slănic de la Salrom la Consiliul Județean Prahova sau, de ce nu, la Primăria Slănic, a stârnit nenumărate pasiuni atât pe plan județean, cât și la nivelul instituțiilor centrale care ar trebui să investească în ceea ce ne lăudăm cu toții că este o mină de sare unică în Europa. Chiar fostul ministru al Economiei, Mihai Fifor, a declarat la Ploiești – în vara acestui an – că va susține autoritățile prahovene în această privință.
Unică în Europa și unică în România, însă din păcate unicitatea nu ține loc de investiții, așa cum s-a petrecut cu alte mine de sare turistice existente în țară. Inițierea, la începutul acestui an, de către reprezentanții Consiliului Județean Prahova, a demersurilor oficiale pentru preluarea în administrarea acestei autorități a Minei Unirea a Salinei Slănic, s-a blocat – potrivit ultimelor informații – la nivel central. Se ține cu dinții de o structură turistică interesantă din punct de vedere financiar, care produce fonduri, dar nu se realizează niciun fel de investiție majoră în vederea atragerii mai multor vizitatori în ceea ce ar putea redeveni o oază de sănătate în cea mai mare salină din Europa.
Și în Parlamentul României a fost pusă pe tapet această problemă, deputatul de Prahova Rodica Paraschiv solicitând lămuriri de la instituțiile statului privind Salina Slănic.

Înainte de a fi “transferat” de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale, Mihai Fifor își arăta întreaga disponibilitate de a sprijini autoritățile județului Prahova pentru a prelua în administrare locală Mina Unirea din Salina Slănic. La mijlocul lunii august a acestui an, ministrul Fifor, pe atunci la conducerea Ministerului Economiei, spunea că se va căuta o soluție legală astfel încât Mina Unirea – partea turistică a minei de sare de la Slănic – să poată fi preluată de Consiliul Județean Prahova.
3-a“Vreau să afirm cu toată tăria faptul că suntem deciși să ajutăm Consiliul Județean în acest proiect de a prelua partea turistică a Salinei de la Slănic. Acolo sunt foarte multe investiții de făcut, există posibilitatea de a atrage fonduri europene importante, există o axă de finanțare pentru astfel de proiecte. Lucrăm împreună cu colegii de la Consiliul Județean Prahova și, în săptămânile următoare, cu siguranță vom face un transfer în ceea ce priveşte administrarea acestei societăţi sau vom găsi calea legală prin care Salina să meargă spre Consiliul Județean pentru ca instituţia să poată să investească în această Salină”, a mai precizat, în momentul vizitei derulate în județul Prahova, fostul ministru al Economiei, Mihai Fifor.
De la plecarea acestuia de la conducerea Ministerului Economiei, însă, lucrurile s-au blocat în privința transferului Minei Unirea de la Salrom la Consiliul Județean Prahova.
Problema preluării Minei Unirea de către autoritățile prahovene și a lipsei de interes privind modernizarea acesteia au fost subiecte abordate inclusiv în Parlamentul României, deputatul PSD Rodica Paraschiv – fost prefect al județului Prahova – solicitând răspuns de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale în legătură cu acest subiect.

Modernizarea Salinei Slănic Prahova – un vis prea îndepărtat?

Oare cât mai trebuie să aștepte turiștii, români și străini, pentru a putea vizita în condiții decente Salina Slănic Prahova? Oare cât mai trebuie să înghită fum și noxe bolnavii care vin să-și trateze afecțiuni respiratorii în aerul binefăcător al salinei și au parte în schimb de o doză aproape letală de gaze de eșapament pe întreg traseul de coborâre și urcare din Salină?
3-bOare când se va înțelege că proiectul de reamenajare, refuncționalizare, de realizare a siguranței în exploatare și sporire a atractivității turistice a Salinei Slănic Prahova este un proiect prioritar strategic nu doar pentru acest județ sau regiune, ci pentru România, întrucât mii de turiști străini au vizitat până acum Salina? Consiliul Județean Prahova a încercat, fără succes până acum, să găsească împreună cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Societatea Națională a Sării și Ministerul Fondurilor Europene, o soluție care să permită finanțarea acestui proiect deosebit, prin axa prioritară 7 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului. Culmea este că aceste proiecte care vizează stațiuni balneo-climaterice se finanțează cu prioritate, având în vedere potențialul enorm pe care îl oferă, și beneficiază de punctaj suplimentar. Numai că, nici ANRM și nici SALROM nu sunt beneficiari eligibili pentru aceste proiecte. Beneficiarii eligibili sunt unitățile administrației publice, orașul Slănic sau Consiliul Județean Prahova.
De exemplu, proiectul Salina Turda a putut fi finanțat tocmai pentru că UAT Turda deține drept de proprietate/administrare asupra salinei de acolo. Consiliul Județean Prahova a solicitat în nenumărate rânduri atât ANRM, cât și Salrom, Ministerului Economiei și altor factori, găsirea unei soluții prin care doar etajul/nivelul turistic, respectiv Mina Unirea, să fie trecut în administrarea Județului Prahova sau a orașului, întrucât aceasta este singura variantă în care Salina Slănic ar avea șansa unei finanțări serioase.
Până acum, însă, au fost primite doar răspunsuri de tergiversare a acestei inițiative, cu numeroase explicații ale neputinței. Salrom susține că este necesar un act adițional la licența sa de concesiune nr. 32/1999, dar cu avizul ANRM. ANRM, pe de altă parte, nu poate fi de acord cu soluția propusă ”…întrucât renunțarea la blocul corespunzător Minei Unirea periclitează îndeplinirea obligațiilor titularului în licența sa de concesiune”.
Am văzut cu toții cât de preocupați de siguranță sunt actualii beneficiari ai redevenței și sumelor rezultate din vânzarea biletelor pentru turiști și bolnavi, am văzut atunci când liftul, ascensorul sau mai degrabă colivia de acces în subteran a căzut cu tot cu turiști, punându-le viața în pericol.
Tragem din nou un semnal de alarmă pentru că este păcat să lăsăm în starea actuală această comoară națională, unică în Europa. Cu siguranță, soluții există, dar trebuie să existe și dorința reală de a realiza acest proiect.

Rodica Paraschiv,
deputat PSD Prahova