N. Dumitrescu
Cum era de aşteptat, noile modificări aduse Codului Fiscal care vor intra în vigoare de la începutul anului viitor vor avea impact negativ şi asupra Primăriei Ploieşti. Practic, în urma unor calcule făcute de pe acum, sfredelit de celebra “revoluţie fiscală”, bugetul Ploieştiului va avea de suferit, cel mai drastic, în 2018, la capitolul investiţii. Iar confirmarea a venit, ieri, chiar de la primarul Adrian Dobre, care a anunţat că, urmare a schimbării legislaţiei fiscale, pierderile pentru anul viitor, la bugetul local, vor fi de aproape 80 de milioane de lei. Cum creşterile salariale intrate în vigoare din această vară vor pune şi mai mare presiune pe bugetul local anul viitor, capitolul investiţii va avea cel mai mult de suferit. În aceste condiţii, în opinia edilului, accesarea de fonduri europene şi realizarea de parteneriate public-private pentru punerea în practică a unor proiecte ce vizează dezvoltarea Ploieştiului sunt, cel puţin în momentul de faţă, singurele soluţii. Pe de altă parte, pentru a aduce un pic de culoare printre norii cenuşii ce se tot strâng deasupra bugetului local, primarul a anunţat că pe data de 5 decembrie se va startul Sărbătorilor de Iarnă la Ploieşti.
Ieri, primarul Adrian Dobre a declarat că modificările operate la Codul Fiscal vor aduce pierderi însemnate la bugetul local, cel mai afectat fiind capitolul ce vizează dezvoltarea municipiului. “La un prim calcul, aplicarea modificărilor fiscale înseamnă pierderi, la bugetul local, în anul 2018, între 70-80 de milioane de lei. Nu pot să spun cu certitudine acum care este suma exactă pentru că, din păcate, atunci când au fost anunţate aceste modificări, nu s-a venit şi cu o serie de măsuri prin care noi, autorităţile publice locale, să putem spune cum şi cu cât vor fi afectate bugetele locale”, a declarat edilul ploieştean. Menţionând că, în continuare, celebra “revoluţie fiscală” are foarte multe nebuloase, acesta a subliniat că, de departe, pierderile menţionate vor fi cu impact negativ în mod special asupra investiţiilor. Pe de altă parte, edilul a precizat că nici autonomia locală nu poate să fie exercitată, având în vedere faptul că a fost tăiat principalul instrument de funcţionare şi dezvoltare a unei comunităţi – bugetul propriu al localităţii. “Aşa cum au fost stabilite cotele, la nivelul bugetului consolidat vor fi mai mulţi bani, în schimb, la autorităţile locale, aşa cum este şi cazul Ploieştiului, pierderile vor fi foarte mari, mai ales la capitolul investiţii. Anul acesta, pentru dezvoltarea municipiului, adică realizarea de investiţii, au existat fonduri de aproape 46 de milioane de lei, rezultate din economiile anului 2016. Probabil că se vor înregistra ceva economii şi în contul anului 2017, însă, în 2018, vom fi nevoiţi să transferăm aceste fonduri pentru funcţionarea Primăriei Ploieşti, având în vedere şi faptul că majorarea salariilor funcţionarilor, intrată în vigoare din această vară, va crea o mare presiune pe bugetul local”, a mai adăugat edilul ploieştean. Întrebat, în aceste condiţii, ce soluţii se întrevăd, pentru anul viitor, astfel încât Ploieştul să nu rămână încremenit, Adrian Dobre a menţionat că singurele soluţii sunt accesarea de fonduri europene şi realizarea de parteneriate publice-private. În acest context, Adrian Dobre a anunţat că deja le-a dat de lucru celor doi viceprimari, în sensul de a pregăti o serie de documente, scopul fiind acela de a se indentifica modalităţile prin care poate fi valorificat patrimoniul municipalităţii punându-se în aplicare parteneriate cu reprezentanţi privaţi.
Luminiţele de Crăciun se aprind pe 5 decembrie
Trecând în alt registru, având în vedere că se apropie Sărbătorile de Iarnă, primarul Adrian Dobre a anunţat că luminiţele de Crăciun se vor aprinde în ajun de Moş Nicolae, adică în seara zilei de 5 decembrie. În ceea ce priveşte ornamentele ce vor colora Ploieştiul, acestea vor fi cu totul diferite faţă de cele montate în iernile trecute. De altfel, o parte dintre acestea deja au fost instalate, cum ar fi pinguinii care vor “păzi” fântâna arteziană din faţa Palatului Administrativ. Figurine vor fi văzute nu doar în centrul oraşului, ci şi în zona Bulevardului cu castani sau în Parcurile „Mihai Viteazul“ şi „Toma Socolescu“. În ceea ce priveşte anunţatul Târg de Crăciun, acesta va fi amenajat în faţa Palatului Administrativ, un alt târg, cu produse de sezon, urmând să fie organizat şi în Parcul „Toma Socolescu“, amenajarea acestuia urmând să cadă în sarcina conducerii de la „Hale şi Pieţe“. În ceea ce priveşte “Orăşelul copiilor”, acesta va fi amplasat ca şi anul trecut, la Sala Sporturilor “Olimpia”.