Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au arătat pentru prima dată în mod convingător unde apar în creier primele semne de Alzheimer. Descoperirea este importantă pentru cercetările viitoare, contribuind în acelaşi timp la îmbunătăţirea diagnosticării.
În Alzheimer, modificările inițiale ale creierului apar prin reținerea proteinei beta-amiloid (beta-amiloid). Procesul începe cu 10-20 de ani înainte ca primele simptome să devină vizibile la pacient, conform lunduniversity.lu.se, citat de Medlife.ro.
În Nature Communications, o echipă de cercetători condusă de profesorul Oskar Hansson de la Universitatea Lund a prezentat rezultate care arată unde în creier are loc acumularea inițială a beta-amiloidului şi anume în părțile interioare ale creierului, în cadrul uneia dintre cele mai importante rețele funcționale ale creierului – cunoscută ca rețea implicită.
„Nu am știut anterior unde în creier ar putea fi detectate primele etape ale bolii. Știm acum ce părți ale creierului trebuie studiate pentru a explica eventualul motiv pentru care apare boala”, spune Sebastian Palmqvist, profesor asociat la Universitatea Lund și medic la Spitalul Universitar Skåne.
Rețeaua implicită este una dintre mai multe rețele, fiecare având o funcție diferită în creier. Ea este cea mai activă atunci când suntem într-o stare visătoare trecătoare, fără a interacționa cu lumea exterioară, de exemplu, când visăm cu ochii deschiși. Printre altele, procesează și leagă informațiile de la sistemele inferioare. Studiul se bazează pe date medicale de la 400 de persoane din Statele Unite care au un risc crescut de a dezvolta Alzheimer și de la 400 de participanți la proiectul de cercetare suedez, BioFINDER. Starea creierului tuturor participanților a fost monitorizată timp de doi ani și comparată cu un grup de control fără niciun simptom de Alzheimer.
Dificultatea de a determina care persoane sunt expuse riscului de a dezvolta demență mai târziu în viață, pentru a le monitoriza ulterior în studiile de cercetare a fost un obstacol în cercetările anterioare. Echipa de cercetare de la Universitatea Lund a dezvoltat, prin urmare, o metodă unică de a identifica, într-un stadiu incipient, care indivizi încep să acumuleze β-amiloid şi prezintă riscuri.
Metoda combină rezultatele de la teste ale lichidului cefalorahidian cu imagistica creierului PET. Aceste date furnizează informaţii valoroase despre tendința creierului de a acumula β-amiloid.
Noile rezultate au, de asemenea, un beneficiu clinic: „Acum, când știm unde începe boala Alzheimer, putem îmbunătăți diagnosticul concentrându-ne mai clar asupra acestor părți ale creierului, de exemplu în examinările imagistice medicale”, spune Oskar Hansson.
Deși primele simptome ale bolii Alzheimer sunt vizibile mult mai târziu, studiul actual arată că activitatea de comunicare a creierului se schimbă din cauza retenției timpurii a beta-amiloidului.