Violeta Stoica
Pe lângă Castelul Peleș și Pelișor, Regele Mihai deține suprafețe impresionante de terenuri și păduri în zona superioară a Văii Prahovei. Conform datelor oficiale, numai în județul Prahova, Regele Mihai este proprietarul a mii de hectare de fond forestier pe raza localităților Azuga, Bușteni și Sinaia. Pentru că 5.121 de hectare de pădure de pe raza Ocolului Silvic Azuga care îi aparțin fostului monarh sunt încadrate în zone protejate sau în care nu se pot face tăieri decât în situații-limită, în conformitate cu prevederile legale, proprietarul are dreptul la compensații anuale în funcție de suprafața de fond forestier și în funcție de tipul de pădure pe care o deține.
Pentru că, în numele Regelui Mihai, a fost întocmită o solicitare de acordare a compensațiilor stabilite de lege – reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii de păduri nu le recoltează din cauza restricțiilor – Ministerul Apelor și Pădurilor a aprobat cererea de acordare a unei sume de 591.000 de lei, care ar urma să îi parvină Regelui Mihai.
Potrivit informațiilor făcute publice ieri de către reprezentanții Direcției Silvice Prahova și Gărzii Forestiere Ploiești, în cadrul Colegiului Prefectural, 12 proprietari de fond forestier din teritoriul prahovean au solicitat compensații pentru că nu pot tăia lemn din pădurile care le aparțin și care sunt încadrate în regim special.
Cei 12 proprietari persoane fizice sau juridice care au solicitat, până la această dată, ca statul român să le acorde compesații pentru cele 5.529 de hectare de fond forestier (pe raza ocoalelor silvice Azuga, Câmpina și Măneciu) vor primi, în total, 892.000 de lei. Cea mai mare parte a acestei sume va merge către Regele Mihai – respectiv 591.000 de lei – aferentă celor 1.043 de hectare de pădure aflate sub protecție strictă și celor 3.066 de hectare de pădure încadrate în rândul suprafețelor de fond forestier cu funcții speciale de protecție, în care recoltarea masei lemnoase este substanțial diminuată, astfel încât prin restricțiile impuse să nu fie afectat ecosistemul forestier. Dacă, în primul tip de pădure, este strict interzisă recoltarea de lemn, în al doilea tip de pădure, recoltarea se poate face pe maximum 10% din suprafață și doar respectând anumite condiții speciale prevăzute de legislația în vigoare.
Garda Forestieră Ploiești a înregistrat solicitările pentru primirea compensațiilor, iar documentația a fost înaintată Ministerului Apelor și Pădurilor, care a și aprobat cererile respective, urmând să fie acordate sumele stabilite în conformitate cu legea. Conform inginerului silvic Cosmin Birjaru, de la Direcția Silvică Prahova, valoarea compensațiilor pentru restricțiile privind recoltarea de masă lemnoasă este calculată în funcție de încadrarea fondului forestier. Astfel, pentru pădurile încadrate în tipul funcțional T1 – cu funcții speciale de ocrotire a naturii, pentru care, prin lege, este interzisă orice fel de exploatare de lemn pentru conservarea biodiversității – suma compensatorie anuală se ridică la 110 euro pentru fiecare hectar. Pentru pădurile încadrate în tipul funcțional T2 – pădurile cu funcții speciale de protecție în care recoltarea masei lemnoase este substanțial diminuată, astfel încât prin restricțiile impuse să nu fie afectat ecosistemul forestier – valoarea compensațiilor anuale pentru fiecare hectar este de 50 de euro.
Acordarea banilor s-a reluat după o decizie a Comisiei Europene
“Deși exista cadrul legal, acordarea de compensații s-a putut face doar după notificarea Comisiei Europene și acceptul acesteia materializat prin Decizia Comisiei Europene C(2016) 8769 din 03.01.2017, prin care a decis să nu ridice obiecții cu privire la schema de ajutor, deoarece aceasta este compatibilă cu principiile pieței interne. Conform deciziei menționate, suma acordată pe an/ha este de circa 110 euro/ha pentru pădurile încadrate în tipul I funcțional și de circa 50 euro/ha pentru pădurile încadrate în tipul II funcțional. Ajutorul a fost acceptat pentru o perioadă de 5 ani, urmând ca o eventuală continuare a acestuia să fie reevaluată”, au arătat, ieri, reprezentanții Direcției Silvice Prahova în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.
Practic, după o întrerupere de circa șapte ani, în 2017 – după aprobarea normelor de aplicare prin hotărâre guvernamentală – s-a reluat plata acestor compensații pentru proprietarii de fond forestier – persoane fizice și juridice – care dețin păduri în zone strict protejate sau într-o zonă cu restricții majore de recoltare a masei lemnoase.
Cine poate beneficia de ajutorul de stat?
Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt proprietarii privați, persoane fizice și juridice de păduri şi asociaţiile acestora, care trebuie să respecte restricţiile impuse de reglementările din domeniul silviculturii cu privire la amenajarea şi gestionarea pădurilor cu funcţii speciale de protecţie. Conform reprezentanților Direcției Silvice Prahova, acordarea acestui ajutor de stat ar avea un impact pozitiv asupra gestionării durabile a pădurilor, prin creșterea viabilității economice a proprietăților silvice și prin asigurarea protecției habitatelor forestiere care adăpostesc ecosisteme valoroase sau vulnerabile.
Prevederile prezentei scheme se aplică beneficiarilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: dețin documente care atestă proprietatea asupra pădurii; au încheiat contract de administrare sau de servicii silvice, pentru anul sau perioada din an pentru care se solicită plata compensațiilor; fac dovada existenței unui amenajament silvic în vigoare, prin care suprafețele de pădure pentru care se solicită compensații au fost încadrate în tipurile funcționale T1 și/sau T2; certificat de cazier judiciar; nu pot beneficia de schemă persoanele care au fost condamnate pentru fapte penale privind nerespectarea regimului silvic; fac dovada că nu au existat tăieri ilegale în pădurile încadrate în tipurile funcționale T1 și/sau T2 în anul anterior anului pentru care se face solicitarea de acordare a compensațiilor, în volum mediu mai mare de 1 mc/ha; declară pe propria răspundere că nu intră sub incidența prevederilor mai sus.